Westland4Gambia laat kinderen weer lachen

Algemeen
Westland4Gambia bouwde een kleine vrachtwagen om tot mobiele tandartsruimte.
Westland4Gambia bouwde een kleine vrachtwagen om tot mobiele tandartsruimte. (Foto: PR)

Westland4Gambia laat kinderen weer lachen, al 10 jaar

Een kennismaking met Gambia en met de pijnlijke gebitten van de Gambiaanse jeugd leidde twaalfenhalf jaar geleden tot de oprichting van Westland4Gambia.

“Tijdens mijn eerste bezoek aan Gambia merkte ik dat veel van de kinderen die we ontmoetten vergingen van de kiespijn” zegt voorzitter Hans Hogervorst. “Ze werden door toeristen met allerlei snoepgoed verwend, maar hadden geen middelen om hun gebit schoon te maken. De gevolgen waren echt desastreus voor die gebitjes.” Thuisgekomen ging Hogervorst, samen met vrienden en zijn tandarts, Arjan Starrenburg, op zoek naar een oplossing. “We hebben tweeënhalf jaar aan een plan gewerkt en zijn uiteindelijk uitgekomen op een mobiele tandartspraktijk. We hebben een kleine vrachtwagen ingericht als tandartsruimte. In de beginjaren gingen tandartsen van hieruit voor één of twee weken naar Gambia, maar dat bleek uiteindelijk niet haalbaar omdat de tandartsen hier vaak een drukke praktijk moesten achterlaten. We hebben tegenwoordig een Gambiaanse tandarts en een assistent in dienst en sinds kort is het team uitgebreid met een tweede tandarts.”

Poetsen

Tien jaar geleden startte Westland4Gambia met het bezoeken van scholen waar de kinderen geholpen werden en waar ze ook geleerd werd hun tanden te poetsen. “Inmiddels bezoeken we twee keer per jaar tweeëntwintig scholen,” zegt Hogervorst met gepaste trots. “We bezoeken kleine schooltjes met 100 leerlingen maar we staan ook een paar weken bij scholen van 3000 leerlingen. We geven de kinderen gesponsorde tandenborstels cadeau en vragen de leerkrachten elke dag aandacht te besteden aan het poetsen van het gebit. De resultaten zijn geweldig want we zien de gebitten echt opknappen. Bovendien ruiken de kinderen niet meer uit hun mond en durven ze weer te lachen.”

Protheses

Westland4Gambia laat het koperen jubileum niet onopgemerkt voorbij gaan en grijpt de gelegenheid aan om op zoek te gaan naar nieuwe sponsoren zodat de activiteiten kunnen worden uitgebreid. “We hebben in Jamwelly, een klein dorpje, een vaste praktijk geopend waar één dag in de week mensen uit de hele omgeving terecht kunnen. Die service willen we graag uitbreiden want de vraag naar tandartshulp is heel groot, veel groter dan we kunnen aanbieden. Daarnaast willen we een nieuwe medewerker in staat stellen om een opleiding tot tandtechnicus te volgen zodat we ook protheses kunnen aanbieden aan de ouderen die vaak nog maar een paar stompjes in de mond hebben staan.”

Jubileumfeestje

“Op 25 maart rond half vijf hopen we heel veel mensen te mogen begroeten voor ons jubileumfeestje. Bij de Jeu de Boule vereniging aan de Monnikenlaan 33 in Naaldwijk worden ze ontvangen met een kop Gambiaanse koffie.” Daarnaast krijgt iedereen een aantal consumptiemunten en een heerlijk buffet aangeboden. Bovendien kunnen mensen deelnemen aan een Jeu de Boulespektakel en in de loop van de avond kan via een Amerikaans systeem geboden worden op tal van leuke en mooie veilingkavels. De kosten voor deelname aan het feest bedragen € 40 per persoon en kaarten zijn te bestellen op www.westland4gambia.nl.