Gezelligheid, live muziek en hapjes bij Oekraïense middag

Algemeen
Jan van der Spek achter het orgel.
Jan van der Spek achter het orgel. (Foto: PR)

Westlanders kunnen zich opmaken voor een bijzondere muziekmiddag. Hof van Heden in Naaldwijk is zondag 26 maart het decor van een optreden van viool-piano gelegenheidsduo Kateryna Kurbatova en Jan van der Spek. Deze Oekraïens-Westlandse ontmoeting is onderdeel van de nieuwe zondagprogrammering in het wijkcentrum.

Musiceren is voor Kateryna Kurbatova een goede afleiding om even niet aan de onzekere situatie in haar thuisland te denken. Viool spelen, dat maakt haar gelukkig. In Oekraïne speelde ze in het klassiek symfonisch orkest van Kiyv, totdat de Russische invasie haar leven ontwrichtte. Na een lange reis kwam ze in Den Haag terecht. “Samen met nog zo’n 220 andere Oekraïense vluchtelingen verblijft zij momenteel in het voormalige verpleeghuis De Schildershoek”, vertelt de Westlandse pianist Jan van der Spek. Hier leerde hij haar kennen. De oud-inwoner van Den Haag klopte vorig jaar bij het ‘Meldpunt Den Haag helpt Oekraïne’ aan met de vraag: Wat kan ik doen? Sindsdien speelt hij met veel plezier piano in opvanglocaties. “Ik vind het leuk om uit mijn comfortzone te stappen en iets te gaan doen wat ik niet eerder heb gedaan.”

Van der Spek spreekt van een dankbaar publiek. “Ze zijn eventjes van hun telefoons weg, waar ze bijna non-stop aan gekluisterd zijn om het nieuws uit Oekraïne te volgen. Je ziet mensen zichtbaar ontspannen.”

Samenwerking

Een eerder benefietconcert in Maasland vormde een mooie opmaat voor een verdere samenwerking tussen Van der Spek en Kurbatova. “We treden met regelmaat samen op, onder andere in verzorgingshuizen. Zij soleert, ik draag haar spel. Gelukkig spreek ik inmiddels een aardig woordje Engels. Als je muzikaal iets wilt bereiken, is communicatie belangrijk.”

Haar vioolskills houdt Kateryna Kurbatova bij door iedere woensdagochtend in De Schilderhoek samen te spelen met een Nederlandse vrouw, die daar als vrijwilligster werkte. “Met haar speelt zij delen uit het beroemde ’Dubbelconcert voor twee violen’ van Bach.”

Voor komende zondag zijn Kurbatova en Van der Spek de veelzijdige wereld van Oekraïense muziek ingedoken. “We hebben een prachtig programma samengesteld van zo’n drie kwartier met Oekraïense volksliederen en stukken van drie Oekraïense componisten. Het gaat om muziek die het gevoel aanspreekt”, aldus Van der Spek, die op late leeftijd naar Westland verhuisde voor de liefde.

De toegift belooft volgens hem een echte ‘meezinger’ te worden. “Voor het laatste stuk maken we een uitstapje naar een Deense componist, die erg populair is bij vrouwen”, licht hij alvast een tipje van de sluier op. “Een fris en romantisch werk.”

De pianist is helemaal in zijn element met het maken van programma’s. “Stukken inbedden in een groter geheel, mag ik heel graag doen.”

Muziek verbindt

Muziek verbindt mensen, aldus Petra Prinsova, sociaal makelaar van Vitis Welzijn in Naaldwijk. “Maar samen eten ook.” Daarom heeft zij Westlandse Oekraïners gevraagd om traditionele lekkernijen voor bij de koffie te maken. Dat ging overigens in het Russisch, de taal die Prinsova - zelf van Tsjechische komaf – ooit leerde op school.

De middag wordt aangeboden in het kader van de nieuwe zondagprogrammering in Wijkcentrum Hof van Heden (Dijkweg 2 in Naaldwijk), die volledig in het teken staat van ontmoeten en verbinden. “Vanuit de Oekraïense gemeenschap wordt er enthousiast gereageerd op het initiatief. Natuurlijk hopen we dat ook veel Westlanders op deze gezellige middag zullen afkomen.”

Aanvang is om 15.00 uur. Aanmelden wordt in verband met de catering op prijs gesteld. Dat kan via p.prinsova@vitiswelzijn.nl, tel. 06-24744172 of aan de bar in Hof van Heden.