Westland kan weer volop wippen

Algemeen
Foto: Vorig jaar wipte Gerard uit Wateringen zo’n 300 tegels en liet deze ophalen door de Tegeltaxi.
Foto: Vorig jaar wipte Gerard uit Wateringen zo’n 300 tegels en liet deze ophalen door de Tegeltaxi. (Foto: Thierry Schut)

Westland kan weer volop wippen. Tegels wippen, welteverstaan.

Van 21 maart tot en met 31 oktober gaat Westland de strijd aan met een 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

Het doel van het tegelwippen is het vervangen van tegels voor groen. Je wipt er een tegel uit en plant er bloemen of planten voor in de plaats. Door tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen wordt Westland meer klimaatadaptief en biodivers.

Om bewoners uit het Westland extra te motiveren kunnen zij de gewipte tuintegels gratis op laten halen door de Tegeltaxi die voor de eerste keer rijdt op 5 april. Als dank voor deelname aan het tegelwippen krijgt de tegelwipper ook een mooie plant cadeau en aan het einde van de actie wordt er een regenton verloot onder alle deelnemers. Ook maken de wippers kans op mooie prijzen van het NK Tegelwippen zelf.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk via www.westlandwoontduurzaam.nl/tegelwippen. De tegeltaxi rijdt op woensdag 5 april, vrijdag 21 april, maandag 22 mei, woensdag 21 juni, vrijdag 21 juli, maandag 21 augustus, donderdag 21 september en maandag 23 oktober. Wanneer je same met de buren aan de slag gaat kan de Tegeltaxi ook op afspraak langskomen. Voorwaarde is dat minimaal vijf buren hun tuin vergroenen.

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. 

Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl.