Op een groot scherm worden originele beelden van de tocht uit 1963 getoond.
Op een groot scherm worden originele beelden van de tocht uit 1963 getoond. (Foto: PR)

Speciale aandacht voor zestig jaar Elfstedentocht van 63

woensdag 25 januari 2023 13:00 t/m 16:00

Op woensdagmiddag 25 januari 2023 zal Het Westlands Schaatsmuseum uitgebreid aandacht besteden aan het feit dat het dan zestig jaar geleden is dat de legendarische Friese Elfstedentocht van 1963 in barre weersomstandigheden werd verreden.

De middag stond eerst alleen gepland voor 18 januari, maar de aandacht was dusdanig groot de het museum besloot het programma nog eens te herhalen. Dit keer moeten mensen zich er wel voor aanmelden, bij voorkeur via info@westlands-schaatsmuseum.nl of anders op telefoonnummer 06-53353341.

Vanaf 14.00 uur wordt deze tocht opnieuw tot leven gebracht met historische documentatie, foto’s en originele filmbeelden van het extreme winterweer. Om 14.30 uur zal Joop Raaphorst, destijds deelnemer, vervolgens zijn herinneringen aan deze tocht ophalen. Joop, nu 80 jaar oud, is naast een doorgewinterde schaatser, ook een fanatieke hardloper, die meer dan 100 marathons heeft gelopen. Hij kan prachtig vertellen.

Daarna wordt op een groot scherm een film met originele beelden van deze barre tocht vertoond.

Bezoekers kunnen ook de expositie ‘Van Wim tot Jutta’ bewonderen. Daarin wordt speciale aandacht besteed aan de ’s-Gravenzandse schaatsers Wim van der Voort, die een zilveren medaille won in 1952 op de Olympische Spelen in Oslo op de 1500 meter en Jutta Leerdam, die in 2022 wereldkampioen sprint werd; zilver won op de 1000 meter op de Olympische spelen en in december het Nederlands sprintkampioenschap aan haar erelijst toevoegde.

Het museum is te vinden aan de Parallelweg 43 in ’s-Gravenzande. Het is die dag geopend van 13.00 tot 16.00 uur.