De traditie, afkomstig uit Twente, heeft inmiddels een vast plekje verworven in de Westlandse adventstijd.
De traditie, afkomstig uit Twente, heeft inmiddels een vast plekje verworven in de Westlandse adventstijd. (Foto: PR)

Binnenkort schallen de midwinterhoorns weer door het Staelduinse Bos

zondag 17 december 2023 13:30

Op zondag 17 december 2023 nodigen de natuurgidsen van de Vrienden van het Staelduinse Bos het publiek uit voor een betoverende Midwinterwandeling. Vertrekkend om 13.30 uur vanaf het bezoekerscentrum d’Oude Koestal, belooft de wandeling een ongeveer anderhalf uur durende reis te zijn, culminerend in de betoverende klanken van de Midwinterhoornblazers.

Hoewel er geen kosten verbonden zijn aan deze excursie, wordt een vrijwillige bijdrage na afloop altijd op prijs gesteld. Bij het bezoekerscentrum kunnen deelnemers zich na de wandeling - tegen betaling - verwarmen met glühwein en chocolademelk.

Om deel te nemen aan deze unieke ervaring, wordt gevraagd om vooraf aan te melden bij de familie van Drongelen via telefoonnummer 0174-631 427 of e-mail aatendiek@gmail.com.

Uniek en sfeervol geluid

Vanaf 14:00 uur zullen de sonore tonen van de midwinterhoorns de atmosfeer in het bos vullen. De ervaren musici, gehuld in de traditie van het Twentse immateriële erfgoed, zullen hun handgemaakte hoorns blazen van 14:00 tot ongeveer 15.30 uur. Verspreid door het bos achter de Koestal zullen de blazers elkaar afwisselen, waardoor een uniek en sfeervol geluid ontstaat. Iedereen is uitgenodigd om te komen, te kijken en te genieten van dit bijzondere evenement.

Geschiedenis

In 1993 introduceerden de Westlandse Midwinterhoornblazers voor het eerst hun bijzondere klanken in het Staelduinse Bos. Met slechts één afgelasting in alle jaren vanwege sneeuwval, markeert dit jaar de 22e uitvoering van deze groep in het bos. De traditie, afkomstig uit Twente, heeft inmiddels een vast plekje verworven in de Westlandse adventstijd. Het blazen van de midwinterhoorns in het oosten van het land wordt erkend door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Opmerkelijk is dat de Westlandse Midwinterhoorngroep wekelijks repeteert vanaf begin november rond 19:30 uur, in de nabijheid van de tunnel onder de A20 bij Maasland.