Een botanische tekening of aquarel toont een plant in detail. Het is een wetenschappelijk verantwoorde nauwkeurige weergave.
Een botanische tekening of aquarel toont een plant in detail. Het is een wetenschappelijk verantwoorde nauwkeurige weergave. (Foto: Anita Walsmit Sachs)

Opening tentoonstelling botanische kunst van Sachs

vrijdag 9 juni 2023 10:00

Al 35 jaar maakt Anita Walsmit Sachs, een van de bekendste botanische kunstenaars in Nederland, verbluffende botanische tekeningen van bloemen en planten. Vrijdag 9 juni 2023 opent haar expositie in het Westlands Museum met de titel ‘Natuur in detail - Botanische kunst’. 

Het is voor het eerst dat het werk van Sachs in het Westland te zien is. Eerder werd haar werk al tentoongesteld in musea over de hele wereld, van Italië tot Japan en van Amerika tot Australië.

Hoogtepunten

Op de tentoonstelling ‘Natuur in detail – Botanische kunst van Anita Walsmit Sachs’ in het Westlands Museum zijn de hoogtepunten uit haar oeuvre te zien, waarin ze haar verwondering over de pracht van de natuur in aquarelverf heeft gevangen. 

Speciale aandacht gaat uit naar haar weergave van bloemen en planten die in het Westland geteeld worden

Speciale aandacht gaat uit naar haar weergave van bloemen en planten die in het Westland geteeld worden. Al vanaf het einde van de 19de eeuw worden er bollen en later ook bloemen en potplanten in de kassen in het Westland gekweekt. De historische tuin van het Westlands Museum vormt een bloeiende aanvulling op de tentoonstelling.

Wat is botanische kunst?

Een botanische tekening of aquarel toont een plant in detail. Het is een wetenschappelijk verantwoorde nauwkeurige weergave. De vorm, kleur en de textuur van bladeren, bloemen en vruchten worden zo precies mogelijk weergegeven. Dit gebeurt met (kleur)potlood, pen of inkt en aquarelverf. Botanische kunst is de laatste jaren ook buiten de wetenschappelijke wereld sterk in opkomst. Het is te bewonderen in musea en op tentoonstellingen en er worden in heel Nederland cursussen en workshops gegeven.

Over Anita Walsmit Sachs

Anita Walsmit Sachs (1948) is geboren in Den Haag, waar ze tot op de dag van vandaag woont. Na een opleiding tot modeontwerper aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, werkte Anita als docente mode- en kostuumgeschiedenis. Toen ze 50 werd, ging het roer om. Ze ging zich toeleggen op de schilderkunst. Omdat ze allergisch bleek te zijn voor olieverf, ging ze aquarellen maken. Vanaf 1998 concentreert ze zich op bloemen.

Omdat ze allergisch bleek te zijn voor olieverf, ging ze aquarellen maken

Ze kreeg de kans om stage te gaan lopen bij het Nationaal Herbarium van de Universiteit Leiden (Naturalis Biodiversity Center). Daar leerde ze de fijne kneepjes van wetenschappelijk botanisch tekenaar Jan van Os. In 2008 nam ze het stokje van hem over en werd hoofd van de afdeling Wetenschappelijk tekenen. Ze bleef dit tot aan haar pensioen. Op haar initiatief werd in 2006 de Vereniging van Botanisch Kunstenaars opgericht. Voor haar bijdrage aan de ontwikkeling en het behoud van de botanische kunst is ze benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Praktische informatie

De expositie is vanaf vrijdag 9 juni te zien in de bovenzaal van het Westlands Museum. Entree bedraagt €7, voor bezoekers met een Museumkaart en kinderen tot en met 17 jaar is het museum gratis toegankelijk. Het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk, is dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen. Meer informatie: www.westlandsmuseum.nl.