Ergens op de bodem van De Lee ligt de door Rob van Kolmeschate gebeeldhouwde kop nog steeds.
Ergens op de bodem van De Lee ligt de door Rob van Kolmeschate gebeeldhouwde kop nog steeds. (Foto: Archief)

Expositie in bieb De Lier

donderdag 18 januari 2024 15:00 tot maandag 1 april 0:00

In de bibliotheek in De Lier staat op dit moment een expositie met werk van Rob van Kolmeschate. De in Westland woonachtige beeldhouwer maakt graag beelden in diverse materialen. Zijn beeld werd ook een keer gebruikt voor de Gondelvaart in De Lier, maar dat ging mis.

Van Kolmeschate, die trouwens ook een actief schaker is bij schaakvereniging Lierse 2, woonde een hele tijd in Zeist, waar hij beeldhouwde bij de toenmalige Vrije Academie. Hij had daar een kop van een farao uitgehakt uit een enorm blok wit marmer. Dat beeld nam hij mee toen hij naar het Westland verhuisde.

Gondelvaart

Een paar zwagers leenden de kop voor de Gondelvaart in De Lier. Tijdens die vaartocht, in de late avond, is de kop van de boot gevallen - of geduwd? - en zo kwam hij terecht op de bodem van de Lee. Daar ligt het beeld nog steeds. “Over honderden jaren wordt de kop waarschijnlijk opgegraven en dan zal heel het Westland menen dat niet de Romeinen, maar de Egyptenaren hier gevestigd zijn geweest”, voorspelt de bibliotheek van De Lier.

Beeldhouwwerkplaats

Tegenwoordig werkt Van Kolmeschate bij de beeldhouwwerkplaats in Delft. Hij vindt beeldhouwen een “enerverende en tevens ontspannende bezigheid”. Hij werkt graag met eigen ideeën, maar maakt tevens beelden in opdracht. Zijn expositie is tot 1 april 2024 te bewonderen in de bibliotheek in De Lier. 


Een beeld uit de expositie van Rob van Kolmeschate. - PR