Afbeelding
(Foto: PR)

Filmavond in de Hoeksteenkerk

vrijdag 15 maart 2024 20:00

De Hoeksteen, Iepstraat 1 te ’s-Gravenzande De kerk is open om 19.30 uur voor een kop koffie/thee. Om 20.00 uur begint de film. Na afloop wordt er een drankje en hapje aangeboden. Het laatste is ook om elkaar te ontmoeten.

Toscane, 1939. De joodse Italiaan Guido (Roberto Benigni) is een grenzeloze optimist, vervuld met grootse dromen. Op zoek naar liefde en fortuin sluit hij zijn ogen voor het groeiende fascisme en anti-semitisme in zijn land. Vijf jaar later wordt Guido met zijn vrouw Dora en hun zoontje Giosué gedeporteerd naar een concentratiekamp. Om de gruwelen draaglijk te maken, hangt Guido de clown uit. Hij maakt zijn zoontje wijs dat het kampleven een ingenieus spel is voor volwassenen, waarbij punten moeten worden verdiend. Zichzelf goed verstoppen levert het grootste aantal punten op.

De kijker blijft evenwel gespaard van de meest lugubere details van het alledaagse kampleven. Opvallend is ook dat Benigni meer suggereert dan werkelijk toont. De omvang van de verschrikkingen laat zich hoogstens raden, maar wordt nergens in al zijn gruwelijkheid geëtaleerd.
Een prachtig verhaal over de kracht van liefde in een wereld vol waanzin.