De avond aan de Dijkweg 21 in Naaldwijk is voor iedereen die meer wil weten over de impact van kanker.
De avond aan de Dijkweg 21 in Naaldwijk is voor iedereen die meer wil weten over de impact van kanker. (Foto: Google Maps)

Lezing bij Carma: terug naar het ‘gewone’ leven na kanker

donderdag 18 april 2024 19:30 tot 21:00

Omgekeerde bucketlisten, de confronatie met je eindigheid en de terugkeer naar het ‘gewone’ leven staan centraal tijdens de interactieve boeklezing ‘Ik leef! Doorleven na je kankerbehandeling’ die donderdag 18 april plaatsvindt bij Carma - centrum voor leven met en na kanker.

De lezing wordt van 19.30 tot 21.00 uur verzorgd door schrijfster Erna Oosterveen. Voor haar boek ‘Ik leef! Doorleven na je kankerbehandeling’ interviewde zij vijftig mensen van verschillende leeftijden en met verschillende soorten kanker over de impact van kanker op hun leven. Hoe pakten zij de draad weer op?

Vragen

Carma licht toe: “Steeds meer mensen hebben nog een leven na hun kankerdiagnose. Dat is goed nieuws! Maar het levert ook weer nieuwe vragen op. Doorleven: hoe doe je dat? Je blik op het leven is misschien veranderd, je lijf is niet meer zoals voorheen. Hoe keer je terug naar je werk? En hoe zit het met die vrienden, snappen die je nog?”

Deze avond aan de Dijkweg 21 in Naaldwijk is voor iedereen die meer wil weten over de impact van kanker op het leven en vooral over de draad weer oppakken na de diagnose. Voor (ex)patiënten, maar ook voor hun naasten of andere betrokkenen, zoals werkgevers en collega’s. “Zij vragen zich af: hoe ga ik om met die collega of vriend, wat kan ik vragen en wat niet?”

Impact

“Een diagnose en de behandeling daarna kan impact hebben op allerlei delen van het leven. Fysiek, psychisch, binnen het gezin, op relaties en vriendschappen en op het werk. Het herstellen en de draad van het leven weer oppakken kan voor mensen een behoorlijke uitdaging zijn van tijd tot tijd. Hoe doe je dat: verder leven? Hierover gaan we met elkaar in gesprek.”

Tips

Want doorleven na de diagnose en behandeling vraagt soms nogal wat. Van degene om wie het gaat, maar ook van naasten, werkgevers en behandelaars. In het boek staan daarom niet alleen tips voor (ex-)patiënten, maar ook voor de omgeving.

Erna Oosterveen is ervaringsdeskundige en coacht mensen die te maken hebben met kanker en andere levenssituaties waarna je jezelf moet herpakken. Zij vertelt over de totstandkoming van het boek en over de belangrijkste thema’s daarin. Daarnaast zal ze enige verdieping bieden door middel van opdrachten, inspelend op de behoefte van de aanwezigen.

Graag vooraf aanmelden via aanmelden@carmacentrum.nl.