De Westlandse Christelijke Oratoriumvereniging Excelsior brengt Haydn’s monumentale oratorium ten gehore met een groot koor en orkest.
De Westlandse Christelijke Oratoriumvereniging Excelsior brengt Haydn’s monumentale oratorium ten gehore met een groot koor en orkest. (Foto: PR)

Excelsior brengt Die Schöpfung van Haydn ten gehore in Bartholomeuskerk

vrijdag 19 april 2024 20:00

Vrijdag 19 april brengt de Westlandse Christelijke Oratoriumvereniging Haydn’s meesterwerk ‘Die Schöpfung’ ten gehore in de Bartholomeuskerk te Poeldijk. De Oostenrijkse componist Joseph Haydn zette het scheppingsverhaal uit de bijbel op muziek. Het werd voor het eerst uitgevoerd in 1798.

Die Schöpfung Haydn is een oratorium in drie delen, voor koor, orkest en drie zangsolisten; sopraan, tenor en bas. De eerste twee behandelen het scheppingsverhaal. Het derde schildert het leven van Adam en Eva in het paradijs. Het duet waarin Adam en Eva samen met het koor de pracht van de aarde bezingen, behoort tot de hoogtepunten uit de klassieke muziekgeschiedenis.

Groot koor en orkest

De Westlandse Christelijke Oratoriumvereniging Excelsior brengt Haydn’s monumentale oratorium ten gehore met een groot koor en orkest. Als solisten treden op Martha Bosch (sopraan), Leon van Liere (tenor) en Berend Eijkhout (bas). Excelsior staat sinds 1996 onder de bezielende leiding van dirigent Leo den Broeder. Met zijn enthousiasme en vakkennis weet hij dit muzikale gezelschap steeds weer tot grootse prestaties te brengen.

Praktische info

Excelsior treedt op met Die Schöpfung van Haydn op 19 april om 20.00 uur in de Bartholomeuskerk in de Voorstraat 109 in Poeldijk. De toegang bedraagt €29,50 p.p., met één gratis koffie of thee. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.wcovexcelsior.nl. Parkeren kan bij bedrijf Huub van Leeuwen, Poeldijksepad.