Goed verborgen onder het sportlokaal Oude Land bevindt zich nog een bijzondere bunker uit de Koude Oorlog-periode.
Goed verborgen onder het sportlokaal Oude Land bevindt zich nog een bijzondere bunker uit de Koude Oorlog-periode. (Foto: Google Maps)

Deze verborgen bunker in ‘s-Gravenzande is binnenkort open

zaterdag 20 april 2024 10:00 tot 16:00

Goed verborgen onder het sportlokaal Oude Land bevindt zich nog een bijzondere bunker uit de Koude Oorlog-periode. Deze Civiele Noodbestuurspost gebouwd in de jaren ‘60 naar aanleiding van, onder andere de Cuba-crisis, is lange tijd een groot publiek geheim geweest. 

Het doel van de bestuurspost was het voortzetten van het Dagelijks Bestuur van de gemeente ‘s-Gravenzande indien er een nucliaire aanval zou plaatsvinden. De burgemeester en enkele medewerk(st)ers en personen die niet alleen deskundig waren maar ook goed met de grote spanning om moesten kunnen gaan, sloten zich in de bunker op. 

Diverse hulporganisaties

Vanuit de bunker was er telefonisch contact met vele andere hulporganisaties zoals de huisartsen, de Bescherming Bevolking, politie en brandweer. De daadwerkelijke hulpverlening werd aangestuurd door de B.B. De bunker is nog voorzien van een bijna volledig werkende technische ruimte. Ook een telefooncentrale, een zandfilterinstallatie, nooduitgang en in-/uitgangssluis zijn nog aanwezig. 

Praktische info

De Civiele Noodbestuurspost is op 20 en 21 april geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De locatie bevindt zich aan de Oudelandstraat 27 te ‘s-Gravenzande, onder sportlokaal Oude Land. De entree is gratis. Vrijwilligers geven tekst en uitleg. Toegang is niet rolstoelvriendelijk. Vragen en verdere informatie: Henk P. van Ruijven, 0614116516 of Alex ten Berge, 0624141699.