De grafkelder van de familie Herckenrath is een bekende locatie in Monster.
De grafkelder van de familie Herckenrath is een bekende locatie in Monster. (Foto: PR)

Bakkie Bij Barth over buitenplaats Geerbron

vrijdag 10 mei 2024 10:00

Vrijdag 10 mei om 10.00 uur is er wederom een Bakkie Bij Barth. Deze keer zal Leo van den Ende, aan de hand van uitgebreid beeldmateriaal, ingaan op de geschiedenis van de buitenplaats Geerbron, met vooral aandacht voor het bijzondere levensverhaal van de familie Herckenrath die er een groot deel van de 19e eeuw gewoond heeft.

In de Herenstraat in Monster staan de restanten van de buitenplaats Geerbron. Vanaf 1801 werd de buitenplaats bewoond door Gerardus Herckenrath en zijn gezin. Hij was een tiental jaren eerder begonnen als huisarts in Poeldijk. Hun zoon Leon vertrok op jonge leeftijd naar Charleston in het zuiden van de Verenigde Staten om daar zijn geluk te beproeven. Hij werd er verliefd op de tot slaaf gemaakte Juliette. Met haar stichtte hij een gezin. Na hun vertrek uit de VS werd Leon burgemeester van Monster. Hij stichtte in 1847 een particuliere grafkelder in de Monsterse duinen. Over de lotgevallen van Leon en Juliette schreef de bekende schrijfster Annejet van der Zijl in 2020 het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette en in 2021 de roman Fortuna’s Kinderen.

Leo van den Ende is voorzitter van de Historische Vereniging Monster – Ter Heijde. Hij heeft verschillende artikelen geschreven over de geschiedenis van beide plaatsen. In 2020 heeft hij het boek Brieven aan Theresia Allebé gepubliceerd. Theresia was een nichtje van Leon Herckenrath en groeide na het vroege overlijden van haar moeder op bij haar grootmoeder op de buitenplaats Geerbron.

Wie dit fascinerende verhaal wil horen, is van harte welkom Bij Barth. De entree en de koffie zijn gratis. Wel graag vooraf aanmelden via bakkie@bijbarth.nl.

Locatie is de Pastorie Bartholomeuskerk aan de Voorstraat 111 in Poeldijk. Toegang is gratis.