Waarom is de Rijnvaartweg eigenlijk geheel afgesloten?

Al sinds maandag 23 januari 2023 is de Rijnvaartweg tussen ‘s-Gravenzande en Naaldwijk afgesloten. Dat duurt nog tot 30 juli - een maand langer dan in eerste instantie het plan was. Maar is die complete afsluiting wel echt nodig? Ja, schrijft het college in reactie op Westland Verstandig, die deze vraag onlangs indiende.
Ontwikkelingsmaatschappij Het Nieuwe Westland werkt van 23 januari tot 30 juli aan de Rijnvaartweg in ‘s-Gravenzande. Doorgaand rijverkeer kan gedurende deze periode niet rijden over de weg. Fietsers kunnen dat deels wel. De Rijnvaartweg is afgesloten vanaf de kruising met de Nachtegaallaan tot en met de bocht bij de Verlengde Poelkade, richting Poelkade / Baakwoning.
Omleidingen
Gemotoriseerd verkeer wordt onder andere omgeleid over de Grote Achterweg, Zwartendijk, Grote Woerdlaan, Verspyklaan, Van der Hoevenstraat, Secretaris Verhoeffweg, Kruisbroekweg, N467/Galgeweg/Naaldwijkseweg en de Koningin Julianaweg. En tot slot via de Zwartendijk richting Monster, N211/Emmastraat en Koningin Julianaweg.
30 juli weer open
De werkzaamheden aan de Rijnvaartweg zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren, nu het een stuk drukker wordt op de weg door de ontwikkeling van de nieuwe woonwijken Waelplas en Rijnvaart. De werkzaamheden verlopen in twee fasen: tot 23 juni zijn ze nog bezig met fase I (waarin een fietsbrug wordt aangebracht, een fietspad aangelegd en rijbanen aan westzijde en op de kruising Fluwijn), daarna tot 30 juli met fase II (waarin een rijbaan aan de Oostzijde wordt aangebracht). Op 30 juli - onder voorbehoud - zou de weg dan weer open moeten gaan in beide richtingen. Maar vanaf 23 juni kan gemotoriseerd verkeer al rechtstreeks van de Fluwijn naar ‘s-Gravenzande.
‘Niet echt nodig’
Westland Verstandig gaf op 18 januari aan het goed te vinden dat de weg veiliger wordt gemaakt, maar de afsluiting ‘niet goed’ te vinden. Ook heeft de raadsfractie kritiek op de ‘niet echt duidelijke’ berichtgeving vanuit ONW. “Behalve bij bruggen is het niet echt nodig dat wegen totaal afgesloten worden. Ook helpt het als de werkzaamheden op bepaalde delen van de dag plaatsvinden. Is dat alles wel voldoende bekeken om totale afsluiting te voorkomen?”, vroeg Westland Verstandig.
Alternatieven
Als de weg niet totaal wordt afgesloten, zou dat omrijden besparen én bovendien voorkomen dat het op de andere genoemde wegen veel drukker wordt. Dus wilde Westland Verstandig weten of ONW en de gemeente wel voldoende hebben bekeken of er geen alternatieven zijn voor in de plaats van de algehele afsluiting.
Minder tijd en veiliger
“Ja,” antwoordt het college daarop schriftelijk, “de gemeente en ONW hebben gezamenlijk nauwkeurig bekeken hoe de reconstructie van de Rijnvaartweg het beste kan aangepakt worden. Een ander alternatief is niet mogelijk.” Waarom een algehele afsluiting de voorkeur heeft, is dat de werkzaamheden bij een alternatieve afsluiting langer zouden duren. Ook zou het minder veilig zijn dan de weg compleet afsluiten.