Westlandse auto in beeld: ‘Een echte filmster met ruimte voor avonturen’

Auto
Kenmerkend zijn de elegante lijnen, de verborgen treeplanken en de in de voordeur doorlopende voorschermen.
Kenmerkend zijn de elegante lijnen, de verborgen treeplanken en de in de voordeur doorlopende voorschermen. (Foto: Privé)

Er zijn er maar twee van in heel Nederland: de Packard Super Clipper. En een daarvan rijdt in het Westland. Eigenaar Ruut Pols liet zijn ‘gangstercar’ uit Detroit figureren in de aangrijpende historische NPO1-dramaserie De Stamhouder. En hij heeft er nog veel meer avonturen mee beleefd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er in de Packardfabriek in Detroit (Michigan, VS) uitsluitend vliegtuigmotoren geproduceerd. De Packard Super Clipper was het eerste type auto dat werd uitgebracht ná die oorlog – en alleen in 1946 en 1947. Een perfecte auto dus om te figureren in een tv-serie die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna: de 8-delige NPO1-dramaserie De stamhouder. 


Verfilming van boek

Ruut: “In 2020 werd ik benaderd door een auto-castingbedrijf met de vraag of ik de Packard ‘alstublieft’ wilde afstaan aan een filmcrew voor opnamen van deze tv-serie.” De historische dramaserie is een verfilming van het gelijknamige biografische boek, geschreven door Alexander Münninghof. “Een castingbedrijf vond deze Packard perfect passen in het tijdsbeeld van de Stamhouder.” De opnames vonden plaats in Nederland en Polen.

Kenmerken

Laten we nog eens inzoomen op deze klassieke luxeauto. Kenmerkend zijn de elegante lijnen, de verborgen treeplanken en de in de voordeur doorlopende voorschermen. De motor, 356 lijn 8 met 165 PK vermogen, was de krachtigste en beste motor die destijds verkrijgbaar was. De veelzeggende slogan waarmee rond 1947 geadverteerd werd: ‘Ask The Man Who Owns One’.


In De stamhouder wordt de Packard gereden door een van de hoofdrolspelers, Gijs Scholten van Aschat, in de rol van Joan van Münninghoff.

Opnames in Polen

In De stamhouder wordt de Packard gereden door een van de hoofdrolspelers, Gijs Scholten van Aschat, in de rol van Joan van Münninghoff. “De start van de opnames in Polen leverde een spannend moment op bij het opladen van de Packard op een Poolse oplegger want die oplegger, met drie wielen in het midden, kantelde schuin omhoog toen de – tweeduizend kilo wegende – Packard erop werd gereden”. Gelukkig kwam het goed: “Verder is alles perfect verlopen.”

De serie kijken

Op 1 januari 2023 werd de eerste aflevering uitgezonden. Ruut en zijn vrouw zaten natuurlijk voor de tv, ook de zeven afleveringen daarna. “Het was steeds afwachten wanneer en hoelang onze Packard in beeld zou komen. De eerste afleveringen verscheen hij slechts in flitsen, maar vooral tijdens de laatste twee episodes kwam hij steeds vaker in beeld.”

Avonturen

“We hebben al heel veel met onze Packard beleefd. Zo reden we, met een speciale vriendenclub, niet alleen toertochten van de Westlandse Oldtimer Club ‘Het Barrel’, maar ook door andere delen Nederland.” Andere uitschieters: deelname aan de rondritten door De Lier met Lichtjesavond, (”Vet genieten met een car vol jonge kleindochters”) en het Breeje Durp Oldtimer Festival. Tijdens dit festival reikte Ruut samen met zijn schoonzonen, allen gestoken in pak, mét snor en sigaar achteloos in de mond, vooraf een rode roos uit aan de dames van de inschrijftafel, maar ook onderweg aan invalide senioren op de stoep van verzorgingshuis De Kreek in ‘s-Gravenzande. “Dat gaf een hoop lol!”


Ritten met ‘speciaal tintje’

De Packard biedt ruimte aan zes personen, waardoor Ruut en zijn vrouw er vaak iets mee hebben kunnen betekenen voro anderen: “Zo reden we rond met drie hoogbejaarde mannen uit de Triangel tijdens een oldtimerrit door De Lier, bij het 66-jarig bestaan van de Carnavalsvereniging. Wat we verder deden: als verrassing, ter gelegenheid van iemands verjaardag of huwelijksjubileum, anderen naar hun feestlocatie vervoeren. We hebben ook eens spontaan een jong stel - dat niks te makken had - op hun trouwdag rondgereden. Tot slot hebben we weleens een ritje - met een ‘bakkie’ onderweg - aangeboden aan een bekende in de laatste levensfase. Kortom: het plezier van de Packard is regelmatig gedeeld.”