Australische Ficus: botanische krachtpatser

Column
Anneke Duyvesteijn geeft in haar column in Het Hele Westland wekelijks een blik op de tuin.
Anneke Duyvesteijn geeft in haar column in Het Hele Westland wekelijks een blik op de tuin. (Foto: Rolf van Koppen Fotografie)

Begin mei was ik Lissabon en had ik het geluk om er niet alleen mijn zoon uit Singapore te ontmoeten, maar ook om er de drie botanische tuinen van de hoofdstad van Portugal te bezoeken. 

De oudste tuin Jardim Botânico da Ajuda was een plaatje (zie vorige week), maar even bijzonder was Jardim Botânico Tropica, voorheen de koloniale tuin. Deze tuin in Santa Maria de Belém, een voorstadje van Lissabon ligt op beloopbare afstand van de tuin in Ajuda en doet meer denken aan een park met tropische / subtropische bomen en planten. De tuin is gelegen op het grondgebied van het presidentieel paleis en bestaat sinds 1912. Al lopend door een prachtige laan vol 30 meter hoge Washingtonia robusta, Mexicaanse waaierpalm, kreeg ik het gevoel midden in de tropen te zijn. 

Ook de enorme exemplaren van de Australische Ficus macrophylla Desf. Ex Pers, een boom met enorme luchtwortels droegen daaraan bij. Als deze Ficus ontspruit, groeit hij als epifyt in de takken van een andere boom. Zodra hij groter is zendt hij luchtwortels naar beneden en wortelt hij in de grond onder zijn gastheer om door te kunnen groeien. Door zijn enorme groeikracht loopt het vaak niet goed af met zijn gastheer. De wortels van deze boom zijn zo sterk, dat ze ook wegen en gebouwen kunnen ontwrichten. In 1940 was de tuin onderdeel van de Expositie van de Portugese Wereld (Exposição do Mundo Português), georganiseerd op verzoek van de toenmalige dictator Salazar die de plantensoorten uit de voormalige kolonies wilde tonen. Bijzondere beelden herinneren hier nog aan.

Anneke

- twitter.com/blikopdetuin;
- facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl.