Column: “’Tussen de oren’ wordt vaak verkeerd gebruikt”

Column
Marja van der Ende.
Marja van der Ende. (Foto: Rolf van Koppen Fotografie)

De uitdrukking ‘tussen de oren’ heeft iets denigrerends, vindt Marja van der Ende, leefstylist in ‘s-Gravenzande.

“Long covid is lichamelijk en ‘zit niet tussen de oren’…”, kopte NOS begin januari. Hoera! Eindelijk erkenning voor de vele mensen die sinds een coronabesmetting kampen met een breed scala aan vage klachten. Nou ben ik blij met deze erkenning, maar niet met de manier waarop hierover geschreven wordt door de media.

De uitdrukking ‘tussen de oren’ wordt namelijk nogal eens gebruikt in een verkeerde context, bijvoorbeeld: “Er kan niks afwijkends gevonden worden, dus het zit tussen je oren” alsof je het zelf verzint en het niet bestaat. Het heeft iets denigrerends en de persoon wordt opzij geschoven. 

Tussen de oren bevinden zich namelijk belangrijke hersenkernen, die hormonen en andere stofjes aanmaken voor een goed functioneren van je lichaam en geest

In mijn praktijk komen regelmatig mensen met vage klachten die bij hen zogezegd tussen de oren zitten, zoals depressie en burn-outsymptomen. Ik vertel hen dan dat degene die hen dit verteld heeft, gelijk heeft. Tussen de oren bevinden zich namelijk belangrijke hersenkernen, die hormonen en andere stofjes aanmaken voor een goed functioneren van je lichaam en geest. Zo ook bij mensen met long covid, want binnen mijn vak als massagetherapeut heeft een als psychisch bestempelde klacht altijd ook een lichamelijke oorzaak. 

Energiefabriekjes

In het geval van long covid blijken de mitochondriën niet goed te functioneren. Dit zijn energiefabriekjes in je cellen, die helpen voedingsstoffen om te zetten in energie voor bijvoorbeeld je ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering, hormoonstelsel en je temperatuur. Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als de mitochondriën niet goed functioneren: vermoeidheid, benauwdheid, darmklachten, hart- en spierproblemen bijvoorbeeld.

Massages kunnen bij mensen met long covid deels helpen naar een verbeterde doorbloeding, waardoor ook de spieren, darmen, hart en longen beter functioneren. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsstoffen de mitochondriën ondersteunen. 

Zo zit long covid dus toch ‘tussen de oren’, maar dan anders…

- Marja van der Ende, leefstylist