Column: ‘Opruimaanval’

Column
Marja van den Ende.
Marja van den Ende. (Foto: Rolf van Koppen Fotografie)

Op een winterse zaterdagavond kijk ik achteloos tv, tot ik stuit op het NET5-programma ‘Je huis op orde’. Elke aflevering wordt het rommelige huis van een gezin helemaal leeggehaald. Alles wordt op categorie uitgestald in een grote loods. In één week wordt het huis op orde gebracht en schoongemaakt. Het gezin moet alle spullen sorteren op doneren, verkopen of weggooien. De spullen die ze houden, worden supergeordend weer teruggeplaatst. De opluchting straalt van hun gezichten af als ze hun frisse huizen weer binnentreden.

Er zit altijd wel een schrijnend verhaal achter, waardoor de troep zich heeft opgestapeld. Overlijden, ziekte, scheiding, ontslag, thuiswerken door corona… of obsessieve verzamelwoede van moeder of vader. Er wordt afscheid van genomen en korte metten mee gemaakt. De vraag is hoe lang het opgeruimd blijft, maar dat er een knop om gaat, is wel duidelijk.

Ook bij mij ging er een knop om die zaterdagavond

Ook bij mij ging er een knop om die zaterdagavond. Ik heb wel jaarlijks een opruimaanval, maar die reikte al jaren niet meer tot de achterste doos op zolder. Ik had geen loods tot mijn beschikking en de massageafspraken in mijn praktijk liepen gewoon door, maar ik was niet te stoppen om tot het laatste laatje uit te zoeken. De kliko’s en papierbak zijn inmiddels geleegd, heerlijk! Flink wat bezoeken aan de kringloopwinkel. Zij blij, wij blij.

Wat mij dit keer nog blijer maakt dan de vorige opruimaanvallen: alles is nu ingedeeld in logische afdelingen. In de Kenniskast staan alle opleidingsmappen, boeken en tijdschriften over gezondheid bij elkaar. In de Sportkast hangt alle sportkleding en in een oude kist liggen alle tassen. We weten weer precies wat we hebben en dat geeft rust. Hopelijk nu voor de komende tien jaar.

En nu aan de voorjaarsschoonmaak!

Marja van der Ende, leefstylist in ‘s-Gravenzande

P.S. De uitzendingen van ‘Je huis op orde’ boordevol tips zijn allemaal terug te zien via de app Kijk.