Weerpraat met Marco: ‘Tijd een uur of maand vooruit?’

Column
Marco Schregardus.
Marco Schregardus. (Foto: Privé)

Bedankt voor alle leuke reacties. Een korte terugblik op de afgelopen periode.

Maart 2024 gaat de boeken in als de warmste maart sinds het begin van de vorige eeuw, met een gemiddelde temperatuur van maar liefst 9 graden (2,5 graden boven normaal, vooral door de zachte nachten). Een record dat ons doet nadenken over de veranderingen in ons klimaat. Ook als we kijken naar de eerste drie maanden van het jaar, bevinden we ons op de derde plaats in de ranglijst van warmte. Wat betreft neerslag staan we op plek 15; genoeg regen voor de tuinen, maar niet extreem veel.

Dit weekend is de zomertijd in gegaan. De seizoenstart van diverse outdoor activiteiten nu het langer licht is. Door de maanden februari en maart lijkt het wat beleving en warmte betreft wel 1 mei? Gelukkig kunnen we niet de klok verzetten wat de maanden betreft.

Het kan dus nog veel slechter...

Terwijl we terugkijken op de Paasdagen, die een wisselend weerbeeld gaven duik ik even in de geschiedenis. Wist je dat de koudste Pasen ooit in 1964 plaatsvond? Op de eerste paasdag van dat jaar werd het in De Bilt slechts 3,9 graden, gevolgd door een ook frisse 4,5 graden op de tweede paasdag. Dit maakt Pasen 1964 tot de koudste ooit gemeten, met twee dagen die somber en koud waren. Het kan dus nog veel slechter…

Ik kijk ernaar uit om samen met jullie de lente verder te verkennen. De tendens blijft voorlopig wisselvallig en aan de natte en warme kant. Heb je vragen of wil je een mooie weerfoto delen? Stuur ze gerust op! weerpraat@aiwestland.nl.

Weer of geen weer, altijd nieuws!

Weerman Marco

Vraag of input? weerpraat@aiwestland.nl.

Deze column verschijnt in Nieuwsblad Westland van 3 april 2024.