Column: ‘Je zou verwachten dat de overheid Knoppert looft’

Column
Alphons de Wit.
Alphons de Wit. (Foto: Mabel Böhms)

Wie kan het me nou eens één keer duidelijk uitleggen. Decennia wordt er gesteggeld, vergaderd en gezocht naar nette en betaalbare woonruimte voor arbeidsmigranten, zodat hardwerkende mensen geen bed meer hoeven te delen en zich scheel betalen aan malafide huisjesmelkers. 

Nu hebben ze bij Amarylliskwekerij Knoppert al jaren een goede oplossing gevonden. Een oplossing waar de 50 arbeidsmigranten die er gebruik van maken helemaal tevreden over zijn. Je zou verwachten dat de overheid Knoppert looft voor zijn schitterende initiatief, een initiatief waar zelfs de buren goed mee kunnen leven. Maar nee, de units moeten worden afgebroken omdat ze strijdig zijn met de regels in het bestemmingsplan glastuinbouwgebied Westland. 

Is er dan niemand binnen dat grote ambtenarenapparaat met gezond verstand?

Die regels zijn ongetwijfeld bedacht, gecreëerd door ambtenaren die het zat waren de hele dag in hun neus te frotten en die een effectieve manier ontwikkelden om gezond verstand te frustreren. Is er dan niemand binnen dat grote ambtenarenapparaat met gezond verstand. Iemand die voors en tegens tegen elkaar afweegt en tot de logische conclusie komt dat de oplossing van een prangend huisvestingsprobleem voorrang heeft boven de toepassing van een bedacht regeltje? Je zou natuurlijk nog naar de rechter kunnen lopen, immers, die wordt geacht recht te spreken, maar ook daar van mag je in dit tijdsgewricht niet veel verwachten. Kijk maar eens naar een aantal recente uitspraken, waarvan die in de moord op Carlo Heuvelman, waarin zeven misbaksels van rijke ouders vrijgesproken worden van een regelrechte moord. De witgebefte magistraten stelden Knoppert niet teleur en verwezen zijn verweer naar de prullenbak. Zou dat nou betekenen dat hardwerkend volk tot in lengte van dagen aan de leiband van de ambtenarij moet blijven lopen. Het zou een reden kunnen zijn om te emigreren.

Alphons de Wit

Deze column verscheen in Nieuwsblad Westland van 3 april 2024.