Weerpraat met Marco: ‘Een unieke reeks: 16.7, 18.2, 23.9, en 26.3’

Column
Marco Schregardus.
Marco Schregardus. (Foto: Privé)

Het is zondagavond en ik ben net terug van een fietstocht uit Arnemuiden, vlakbij Middelburg. Dit weekend bracht ik daar door met de familie; de jeugd reed mee met de auto en opa nam de racefiets. Wat een prachtige route en een genot met dit weer. Ik kan me niet heugen dat we ooit een mooier Hemelvaartweekend hebben gehad. Op de heenweg genoot ik van strakblauwe lucht en wind in de rug, terwijl de terugweg zomerse omstandigheden bood met een lichte zij tegenwind. En wat is de provincie Zeeland mooi voor liefhebbers van vergezichten!

Tijdens mijn tocht zondag keek ik natuurlijk ook naar de lucht. Wat zag ik? De altocumulus castellanus, beter bekend als de kanteelwolk. Deze wolken, die lijken op de kantelen van een oud kasteel, zijn vaak een voorbode van weersverslechtering. Als de voorspellingen kloppen, zitten we nu midden in zo’n periode. Het weer is wisselvallig aan het worden in de aanloop naar Pinksteren. Hoewel het niet zo mooi wordt als vorig weekend, hoeven we geen hevige regen of storm te verwachten in het Pinksterweekend. Mei is sowieso op weg om weer een recordwarme maand te worden.

Mei is sowieso op weg om weer een recordwarme maand te worden

Voor de liefhebbers, hier zijn de indrukwekkende cijfers van het Hemelvaartweekend voor het Westland: de maximumtemperaturen waren 16.7, 18.2, 23.9, en 26.3 graden met zonuren van respectievelijk 9.5, 11.9, 11.9, en 11.3 op zondag. Echt uniek en als er nu nog mensen klagen over het weer…

In mijn volgende column beantwoord ik enkele vragen van fietsliefhebbers. Heb je zelf een vraag? Stuur dan een e-mail naar weerpraat@aiwestland.nl.

Weer of geen weer, er is altijd nieuws!

Weerman Marco