‘Gewoon Gaaf’ legt link tussen voedingskeuze en gezond gebit

Contentsamenwerking
Kinderdiëtist Kelsey Heezen-Picauly (links) en mondhygiënist Selina Mensink slaan de handen ineen voor gezonde kindergebitten.
Kinderdiëtist Kelsey Heezen-Picauly (links) en mondhygiënist Selina Mensink slaan de handen ineen voor gezonde kindergebitten. (Foto: PR)

Westland-Gezond en Mondzorg Mensink gaan binnenkort van start met ‘Gewoon Gaaf’. Dit project richt zich op kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud en hun ouders. Dankzij een combinatie van een preventieve mondhygiëne behandeling met professionele voedingsadviezen op maat krijgen deelnemertjes een belangrijke basis voor de rest van hun leven.

Door Bianca Mokkenstorm

Gebit en voeding: logische link

Alles wat je eet of drinkt komt eerst in je mond terecht. Het is dus eigenlijk heel logisch dat er een directe link is tussen het voedingspatroon en het gebit. Kelsey Heezen-Picauly, kinderdiëtist bij Westland-Gezond, vond deze samenhang zo interessant, dat zij zich hier al enkele jaren mee bezighoudt. “Er ontstaat veel cariës (gaatjes) en tanderosie door een verkeerd voedingspatroon. Eet je teveel suikers of zuren, dan is dat een aanslag op je gebit. Met andere keuzes en maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag, kun je de schade al een stuk beperken. Bovendien leef je veel gezonder. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust.” 

Kelsey benaderde diverse tandartsen en mondhygiënisten in het Westland om de aandacht hierop te vestigen. “Met mondhygiënist Selina Mensink van Mondzorg Mensink had ik direct een klik. Zij begreep de meerwaarde van dit onderwerp en wilde daarom graag met mij samenwerken.”

Mondzorg voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering

“Het komt vaak voor dat ouders pas een afspraak maken als er al problemen in de mond aanwezig zijn ,” aldus Selina. “Dat komt misschien omdat veel ouders niet weten dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Het kost je dus ook geen eigen risico. Je hebt ook geen verwijsbrief van de tandarts nodig om bij de mondhygiënist langs te gaan! De drempel voor goede mondzorg is daarmee lager dan velen denken.’

Met de pilot ‘Gewoon Gaaf” bieden Kelsey en Selina een speciaal pakket aan, gericht op kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De aanpak richt zich zowel op mondhygiëne als een goed voedingspatroon. “Het kind krijgt twee afspraken bij Kelsey en twee bij Selina. We kijken dan samen met de ouders wat er per dag gegeten en gedronken wordt, en of daar misschien gezondere keuzes in kunnen worden gemaakt.”

Praktische tips voor ouders

Natuurlijk leren de kinderen goed poetsen tijdens het project, maar Kelsey en Selina nemen ook de tijd om eventuele vragen van de ouders te beantwoorden. “Wij vinden dat samenspel met de ouders heel belangrijk. Zij spelen een grote rol bij goede mondhygiëne,” aldus Kelsey. “Zij doen immers de boodschappen en bereiden de maaltijden. Daarom geven wij de ouders graag handige tips, waarmee het voor hen makkelijker én leuker wordt om het goede voorbeeld te geven. Dan leren kinderen bijna vanzelf een gezond voedingspatroon aan. Daar hebben ze hun leven lang profijt van.”

De aanpak is praktisch en niet té rigoureus. “We gaan stap voor stap. Als je bijvoorbeeld gewend bent aan zoete frisdrank en veel snoepen, is het heel moeilijk om in één keer suikervrij te gaan. Ik denk mee over goede alternatieven die wél haalbaar zijn. Frisdrank verdunnen met water bijvoorbeeld, komkommer of munt in water hangen voor een lekker smaakje, of zo’n Airup-fles, waarmee je water drinkt terwijl je iets anders proeft en ruikt. En zet eens een schaaltje snoeptomaatjes neer in plaats van drop of koekjes!”

Beperkt aantal plaatsen

Begin vroeg met goede mondhygiëne, benadrukt Selina. “Denk niet te snel: ‘Ach, het zijn maar melktanden.’ Als je kind leert om slordig om te springen met het gebit, is dat gedrag later moeilijk te veranderen. ”Gezonde voeding hoeft trouwens niet altijd duur te zijn, ruimt Kelsey een ander misverstand uit de weg. “Kies seizoensgroente, let op aanbiedingen en loop eens wat vaker over de markt voor je inkopen. En vergeet niet dat er in diepvriesgroente, -vis en vlees net zoveel vitamines en vezels zitten als in verse spullen.” 

Deelname aan ‘Gewoon Gaaf’ wordt volledig gedekt door de basisverzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Om het project nóg aantrekkelijker te maken krijgt ieder deelnemend kind ook nog een gratis elektrische tandenborstel. Er is maar een beperkt aantal plaatsen, waarschuwen Kelsey en Selina, dus wacht niet te lang met aanmelden!

Westland-Gezond is gevestigd op Honderdland 221 in Maasdijk. Mondzorg Mensink vindt u op Verhagenplein 3 te Naaldwijk (ook op donderdagavond en zaterdag geopend). Meer informatie over ‘Gewoon Gaaf’ vindt u op westland-gezond.nl/mond-gezondheid. Daar kunt u uw kind ook direct aanmelden.