Deze 4 Westlandse organisaties ontvangen geld van het Prins Bernhard Cultuurfonds

Cultuur
Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt dit kwartaal 81 projecten in Zuid-Holland, waarvan 4 in het Westland. Foto ter illustratie.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt dit kwartaal 81 projecten in Zuid-Holland, waarvan 4 in het Westland. Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland draagt in het derde kwartaal voor € 395.000 bij aan 81 bijzondere natuur- en cultuurprojecten in de provincie. Hier zitten 4 projecten in het Westland bij.

De herfst is begonnen, tijd om lekker binnen te gaan genieten van prachtige voorstellingen, exposities en optredens die met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds tot stand komen. In het Westland krijgen de zangkoren Deo Sacrum uit Poeldijk €2.000 toegekend voor hun concert Westland Proms. Ook theatergroep Het Wilde Westen krijgt een steuntje in de rug van €8.250, voor de aankoop van diverse apparatuur voor geluid, licht en projectie. Stichting Bibliotheek Westland ontvangt €8.000 voor het Verhalentheater in de Bibliotheek Wateringen. Parochie St. Adrianus in Naaldwijk ten slotte, mag €7.500 uit het fonds gebruiken voor de restauratie van de kerkklok.

In de regio

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds licht daarnaast nog enkele projecten toe elders in Zuid-Holland waar het van onder de indruk is:

- Film Theater Babel Speelt Romeo’s & Julia’s
Half november 2022 gaat de film in première van stichting Moois Media over theaterproductie Romeo’s & Julia’s door Theater Babel in Rotterdam. Het wordt een hybride kunstwerk met film, dans en muziek. Maar het wordt ook een zelfstandig artistiek werk van circa 70 minuten dat op vergelijkbare wijze als de voorstelling het publiek een spiegel voorhoudt ten aanzien van de eigen ideeën en gevoelens over inclusiviteit, met hulp van Shakespeares verhaal en teksten. De film kan rekenen op een bijdrage van € 5.000.

- De Migratiekaravaan in Bibliotheek Rijn en Venen
Van december 2022 t/m april 2023 wordt in het kader van het 800 jarig bestaan van Boskoop de tentoonstelling De Migratiekaravaan georganiseerd in de regiobibliotheek Rijn en Venen te Boskoop (Alphen a/d Rijn). Het is een foto-expositie met verhalen en foto’s over de migratie van planten en mensen naar dè fruit- en boomteelt gemeente van Nederland. Daarbij wordt ook een documentaire gemaakt met verhalen van de eerste lichting Marokkaanse gastarbeiders die kwamen werken in het fruit- en boomteelt bedrijf in Boskoop. De expositie wordt begeleid door lezingen en een aantal gastarbeiders gaat in de klas hun verhaal vertellen op een aantal scholen in Alphen. De expositie wordt gesteund met een bijdrage van € 7.500.

- Het Groot Rotterdams Songbook
Stichting Stadsmuziek ontwikkelt dit najaar een songbook met 170 interculturele volksliedjes die (ook) op een carillon kunnen worden gespeeld. De songbooks worden vanaf april 2023 gratis ter beschikking gesteld aan de basisscholen in Rotterdam. Daarnaast wordt tussen april en september 2023 een breed publieksprogramma georganiseerd samen met de Doelen, Codarts, ZangExpress, Gebouw de Heuvel, de Laurenskerk, Music Matters en Verhalenhuis Belvédère. Met dit project, waaraan het Cultuurfonds een bijdrage levert van € 10.000, wordt ook het inclusiever gebruik van het Nederlands carillon onder de aandacht gebracht. Stichting Stadsmuziek wil de beiaardiers die de 200 carillons in Nederland bespelen inspireren om muziek vanuit meerdere culturen te laten klinken vanaf de kerktorens in hun stad of gemeente.

Over het Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdragen van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland is een van de twaalf provinciale afdelingen. Meer info: www.cultuurfonds.nl.