‘Als de liefde niet bestond…’ in Bartholomeuskerk

Cultuur
Martien van Dijk (l.) en Wijnand Folkeringa van Stichting BijBarth kijken uit naar het evenement ‘Als de liefde niet bestond...’ in Poeldijk.
Martien van Dijk (l.) en Wijnand Folkeringa van Stichting BijBarth kijken uit naar het evenement ‘Als de liefde niet bestond...’ in Poeldijk. (Foto: Fred Louter)

Ze rekenen op een volle bak, initiatiefnemers Martien van Dijk en Wijnand Folkeringa van BijBarth, de stichting die via evenementen en activiteiten de Bartholomeuskerk in Poeldijk een nieuwe en liefst duurzame toekomst wil geven.

door Fred Louter

Zaterdag 5 november kunnen Westlanders, en natuurlijk ook overige belangstellenden, tijdens een uniek samenzijn herinneren, troost vinden, liefde ervaren én niet te vergeten genieten van topkwaliteit muziek, dans en poëzie.

Een volle ‘Westlandse kathedraal’ betekent dat er zo’n 600 mensen af gaan komen op het culturele evenement ‘Als de liefde niet bestond…’, niet geheel toevallig ook de titel van een liedje van Toon Hermans. “In een tijd - ook nog eens rond Allerzielen - waarin veel mensen op zoek zijn naar troost, verbinding en warmte, vind ik het fijn om een dergelijk evenement samen met mijn collega’s van BijBarth te kunnen organiseren’, aldus Martien van Dijk, in het dagelijks leven uitvaartondernemer bij Silene Uitvaart. “Samen met compagnon Katja de Kok-van der Knaap vier ik dit jaar een beroepsmatig jubileum. Toen ik nadacht hoe we dit jubileum vorm konden gaan geven, bedachten we dat we met Silene wellicht een bescheiden bijdrage konden leveren aan een verbindende activiteit in de Bartholomeuskerk. Dat gaat nu daadwerkelijk gebeuren. We kijken er als BijBarth enorm naar uit om al die Westlanders te mogen verwelkomen voor deze prachtige kunstzinnige en muzikale belevenis.”

Programma

Het programma op 5 november is er eentje voor de fijnproevers: van instrumentale muziek, zang en dans tot aan poëzie. “De optredens vinden op diverse podia door de gehele kerk plaats, wat telkens een nieuw perspectief en een andere emotie oplevert”, aldus Folkeringa. “Het is zeg maar een zesgangendiner, vol met smaakvolle gerechtjes. In de keuze van uitvoerenden hebben we zoveel mogelijk gezocht naar Westlandse accenten. Zo kunnen mensen genieten van sopraan Zinzi Frohwein uit ’s-Gravenzande, we hebben het blaaskwintet Hi Five, de Dutch Don’t Dance Division, het duo Komfort & Joy, pianiste Andrea Vasi en haar duopartner op viool Maxime Gulikers (eerder nog te gast bij Podium Witteman). René Spiering verzorgt een percussieoptreden en er is een bijdrage van dichter en kunstenaar Maria Barnas van stichting Eenzame Uitvaart. De keuze van de artiesten en de samenstelling van het programma zijn mede bepaald door Rick Schoonbeek (stichting Molto), in nauwe samenwerking met de stichting Vrienden van Bartholomeus. Als je van kunst en muziek houdt, wil je dit echt niet missen.”

Gedichtenkubus

Is daarmee alles gezegd? Nee, niet helemaal. Ook het publiek kan een actieve, kunstzinnige rol spelen. Tijdens het concert draait er een object, waarop door bezoekers ingezonden gedichten en teksten digitaal worden geprojecteerd. Van Dijk: “Hoe mooi en bijzonder is het om straks je eigen bijdrage terug te lezen in de kerk? Insturen kan tot 20 oktober via activiteiten@bijbarth.nl. Kortom, dit wordt als het aan ons ligt een geweldige avond, waarbij herdenken, liefde, verbinding en zeker ook gezelligheid voorop staan.”

Tickets en sponsors

Aanvang 20.15 uur. Einde circa 21.30 uur. Na afloop is er gelegenheid tot nababbelen onder het genot van een gratis drankje. Tickets kosten 20 euro en zijn te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/bijbarth. Indien dit niet lukt, probeer dan via een e-mail naar activiteiten@bijbarth.nl. Wees er snel bij want vol is vol!

‘Als de liefde niet bestond…’ wordt mede mogelijk gemaakt door Silene Uitvaart, Westland Cultuurweb, Kleine Culturele Initiatieven , Loswal ‘De Bonnen’ en Gemeente Westland.