Wokeness en cancel culture in theatervoorstelling ‘Het kroost van Aagt Morsebel’ bij Kastanjehof Kwintsheul

Cultuur
Het verhaal van Gerrit Komrij (gepubliceerd in 1981) was een satire op het radicale feminisme en volgens de theatergroep 'niet minder actueel'.
Het verhaal van Gerrit Komrij (gepubliceerd in 1981) was een satire op het radicale feminisme en volgens de theatergroep 'niet minder actueel'. (Foto: SMCF)

‘Het kroost van Aagt Morsebel’, een verhaal van Gerrit Komrij - de eerste Dichter des Vaderlands -, wordt zaterdag 26 november door theatergroep The Outcast gespeeld in de Kastanjehof, Kwintsheul.

Gerrit Komrij was als columnist en criticus vermaard en werd gevreesd om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik. In 2022 is het tien jaar geleden dat hij overleed - “Een mooie aanleiding om de satiricus die hij was te herdenken met deze theatervoorstelling en tegelijk het tienjarig bestaan te vieren van The Outcast, de toneeltak van Stichting Mobiele Clowniek Fabriek (SMCF)”, aldus de theatgroep.

Feminisme

‘Het kroost van Aagt Morsebel’ is een hilarische fabel over de opkomst en ondergang van een muizenvrouwenpraatgroep, die verscheen in 1981. Het was een satire op het radicale feminisme in de toen alom als paddenstoelen opschietende vrouwenpraatgroepen, geleid door niet minder welig razende en tierende feministische actievoerders.


The Outcast wordt geleid door acteurs met een clown-specialisatie. - SMCF

Wokeness en cancel culture

Artistiek leider Myrrhe Michorius maakte in samenwerking met Komrij-biograaf Arie Pos een toneelversie van ‘Het kroost van Aagt Morsebel’. Veertig jaar na de eerste publicatie, is het stuk niet minder actueel. In deze tijden van wokeness en cancel culture hoefden slechts twee woorden in de tekst te worden gewijzigd – totdat het Muizenbevrijdingsfront via de rechter ingrijpt. Tijdens de coronalockdown werd gewerkt aan de visuele en theatrale vormgeving.

Clowniek

Michorius: “The Outcast wordt geleid door acteurs met een clown-specialisatie. De vertaalslag naar theater maken we met humor, clowniek, heftige gevoelens, erotiek, strijd en een spectaculair chaotisch einde.” De invulling en uitdieping van de personages – zes muizinnen, een kat en een stem – gebeurde in overleg met de acteurs en tijdens workshops van theatermaster Gitta Fleuren. Komrij zelf is te horen in opnames van gedichten die muzikaal werden bewerkt en omlijst door Louis Gauthier.


SMCF

Spelers

Spelers zijn Sherida Biswane (Florence), Jan-Pieter van IJzendoorn (Maaike), Ansje Michorius (stem), Melvin van Oosten (Els), Arie Pos (Kat), Maarten Smink (Aagt), Sandy Taal (Stien) en Joyce Willems (Saar).

Praktische info

Entreeprijs: € 12,50 inclusief koffie of thee, zaal open 14.30 uur. Kaartverkoop: in de Kastanjehof of reserveren via barendse@partycentrum-kastanjehof.nl met vermelding van aantal kaarten. U ontvangt dan een factuur. Vragen krijgt u beantwoord via info@smcf.nl.

Afbeelding
Afbeelding