Noodbestuurspost ’s-Gravenzande eenmalig geopend tijdens Koude Oorlog weekend

Cultuur
De bunker is door de jaren heen door diverse partijen gebruikt zoals de EHBO en is nog voorzien van een bijna volledig werkende technische ruimte.
De bunker is door de jaren heen door diverse partijen gebruikt zoals de EHBO en is nog voorzien van een bijna volledig werkende technische ruimte. (Foto: Peter de Krom)

Goed verborgen onder het Sportlokaal Oude Land bevindt zich nog een bijzondere bunker uit de Koude Oorlog. Deze Noodbestuurderspost uit de jaren ’60 is lange tijd een groot geheim geweest. Mocht “de Bom” vallen, dan zou deze bunker maximaal één a twee weken onderdak bieden aan de burgermeester, enkele ambtenaren, de politie, brandweer en GGD.

De bunker is op initiatief van enkele buurtbewoners eenmalig geopend tijdens het Koude Oorlog-weekend van 22 en 23 oktober. Dit weekend staat in het teken staat van 60 jaar Cubacrisis. De Cubacrisis was een van de spannendste momenten tijdens de Koude Oorlog en het punt waarop onze samenleving op de rand van een nucleaire oorlog heeft gestaan.

Op de rand van een nucleaire oorlog

Het doel van de Noodbestuurderspost was het dagelijks bestuur van de gemeente voortzetten. Hierbij stond de Noodbestuurderspost in contact met de Bescherming Bevolking en andere posten in het land. De daadwerkelijke hulpverlening werd aangestuurd door de Bescherming Bevolking.


 Peter de Krom

Telefooncentrale en zandfilterinstallatie

De bunker is door de jaren heen door diverse partijen gebruikt zoals de EHBO en is nog voorzien van een bijna volledig werkende technische ruimte. Er zijn nog meerdere originele items aanwezig, zoals een telefooncentrale en een zandfilterinstallatie.


De originele telefooncentrale. - Peter de Krom

Bunkers en schuilkelders

Tijdens het Koude Oorlog weekend zullen door heel Nederland bunkers, schuilkelders en allerlei andere gebouwen worden opengesteld uit deze periode. De initiatiefnemer van dit weekend is Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog.

Praktische info

De bunker in ’s-Gravenzande is op 22 en 23 oktober geopend van 10:00 tot 16:00 uur. De entree is gratis en enthousiaste vrijwilligers zullen toelichting geven. De bunker is helaas niet rolstoelvriendelijk

De locatie bevindt zich aan de Oudelandstraat 27 te ’s-Gravenzande, onder het Sportlokaal Oude Land.

Afbeelding
Afbeelding