Als publiek word je bijna letterlijk meegenomen in de show van Circus Hollandia: er is veel interactie en er is een meet & greet met alle artiesten.
Als publiek word je bijna letterlijk meegenomen in de show van Circus Hollandia: er is veel interactie en er is een meet & greet met alle artiesten. (Foto: Rodi.nl)

Circus Hollandia in het Zuiderpark: er echt even tussenuit tijdens show vol ‘wow’-momenten

Cultuur

Wie er echt even tussenuit wil deze herfstvakantie, hoeft niet ver te reizen. Sinds dit weekend staat Circus Hollandia in het Zuiderpark. Het is na zeven jaar het eerste grote circus van Nederlandse bodem. Hier worden herinneringen gecreëerd die kinderen - en volwassenen - nog lang zullen bijblijven. Zoals spreekstalmeester Milko aan het begin van de circusvoorstelling zegt: je raakt hier betoverd in de wondere wereld van het circus.

Door de redactie

De magie begint al zodra de lichten in de grote circustent uitgaan en het even donker is. Dan bootsen gekleurde lichten laserstralen na. De muziek dreunt feestelijk door de tent en het publiek klapt mee. Na de intro door de sympathieke spreekstalmeester, komt de eerste act op: de Mustafa Danquir Troupe. Vier acrobaten uit Columbia, Frankrijk, Marokko en Spanje. 


Spreekstalmeester Milko. - Rodi.nl


De Mustafa Danquir Troupe. - Rodi.nl

Climax op climax

De spanning is voelbaar onder het publiek zodra deze mensen het koord opstappen. Alsof het niet al indrukwekkend genoeg is dat ze kunnen koorddansen en koordfietsen, klimmen ze ook nog op elkaars rug. Ze lopen niet alleen over het koord, maar de vrouwelijke acrobaat maakt bovendien een split. Climax volgt op climax.

Tussen de acts door wordt de piste razendsnel omgebouwd door de rekwisiteurs, terwijl de muziek- en lichtshow doorgaat.


Spreekstalmeester Milko en mascotte Bubbels. - Rodi.nl

Olifant

In de 2 uur daarna komt werkelijk alles wat het circuspubliek verwacht - en niet verwacht - voorbij. Er is zelfs een olifant; een neppe, welteverstaan. Want, zoals de spreekstalmeester opmerkt: “Wat is een circus zonder olifant?” Mascotte Bubbels wordt voorgesteld aan het publiek. In de pauze en na de show kunnen kinderen met de olifant op de foto. Er is ook een knuffel van Bubbels te koop in de voortent.


Chef de piste, Mister Bill verwelkomt een jonge gast in de voortent. - Rodi.nl

Humor

Er zou ook wel een knuffel te koop mogen zijn van spreekstalmeester Milko zelf. Gedurende de hele show keert hij tussen de acts door terug; soms als clown. Sommige kinderen beginnen al te lachen zodra hij tevoorschijn komt in de piste. In een fantastisch samenspel met chef de piste, Mister Bill, die met zijn lange gestalte en ernstige blik in groot contrast staat tot de kleine en blije Milko, krijgt de clown zelfs volwassenen aan het lachen. Mister Bill en Milko proberen ook nog te toveren, maar dat lukt alleen Milko.

Knappe honden

De volgende act is de Dancing Collies van Amber Karstens. Amber is al heel de wereld over gereisd met haar act en stond met haar twee hondjes zelfs in de finale van Britain’s Got Talent. Tijdens een energieke dans in een snel tempo weten Amber en haar collies het publiek te verbluffen. Nog los van de stunts, als op Ambers rug springen, door hoepels en door haar armen; hoe kunnen ze al die pasjes zo goed onthouden? Het is prachtig én wonderlijk om live getuige van te zijn.


Tijdens de show beleef je live waarom Amber Karstens met haar dansende collies in de finale van Britain’s Got Talent stond. - Rodi.nl


Jenny Sterza tijdens haar hoelahoep-act. - Rodi.nl

Betoverende momenten

Na de hondjes volgt de betoverend charismatische Jenny Sterza uit Italië met een hoelahoep-act. Alsof het niets is weet Jenny de hoepels te hanteren; wel een stuk of 20 tegelijk om haar lichaam. Na haar act wordt het weer donker, en dan komt er iemand op in een schitterend pak. Als deel van het publiek vraag je je af wat er nu gebeurt. Zo voelt deze circusshow als een soort rollercoasterrit, waarbij je van het ene betoverende moment in het andere wordt meegenomen.


Daniel Doornkamp, een van de snelste jongleurs van Nederland. - Rodi.nl

Jongleur en acrobaten

Het is Daniel Doornkamp, een van de snelste jongleurs van Nederland. Hij kan jongleren in een supertempo. Ook hier wordt de spanning opgevoerd: van 3 ballen naar 5 ballen en dan zelfs naar 6. Hoe houdt hij het allemaal in de lucht? Duo Kira volgt: twee Nederlandse vrouwelijke acrobaten, Kim en Tara, die niet alleen heel mooi bewegen, maar ook ongelooflijk sterk en atletisch blijken te zijn.


Het Nederlandse acrobatenduo Kira. - Rodi.nl

King Kong

Hierna wordt een enorme gorilla half de piste op gereden. Het is King Kong. Een Hollywoodscène volgt, vlak voor de pauze: in de pauze kunnen kinderen, net als ‘Jane’ in de act, door de gorilla worden opgetild en met hem op de foto.

Zwaartekracht uitlachen

Na de pauze van ongeveer 20 minuten, volgt nog meer sensatie. De vier waaghalzen van Mustafa Danquir Troupe lachen de zwaartekracht uit op het ‘Rad des Doods’, een enorm metalen gevaarte dat continu ronddraait in de lucht, waar zij overheen rennen en springen, zelfs springtouwen. Het publiek houdt haar adem in als een van de acrobaten zichzelf blinddoekt.

 Een heel andere lading heeft het optreden van Duo Martines dat daarop volgt: liefde, passie en romantiek spatten hier vanaf. 


Liefde, romantiek en passie tijdens het optreden van acrobatenduo Martines. - Rodi.nl


Een van de vier waaghalzen op het continu ronddraaiende ‘Rad des Doods’. - Rodi.nl

Levende kanonskogel

Een van de hoogtepunten van de show komt daarna: Onelio Bulletman, die wordt aangekondigd als ‘de enige levende kanonskogel van Europa’. Ook de papegaaien en kaketoe van Jenny Sterza - de hoelahoep-dame - zijn leuk om naar te kijken. Natuurlijk vliegen ze ook een rondje over de hoofden van het publiek. “Ze luisteren alleen maar zo goed omdat Jenny ze zelf, vanaf het moment dat ze uit het ei kwamen, met liefde heeft opgevoed”, vertelt de spreekstalmeester.


Levende kanonskogel Onelio brengt een saluut voordat hij met een bizarre snelheid de lucht in wordt geschoten. - Rodi.nl

Illusies

Het laatste optreden is van de illusionisten Angels Inc. Deze vier wereldsterren, zoals de spreekstalmeester ze aankondigt, dansen niet alleen prachtig en verleidelijk - “Moeders, jullie hoeven niet op de kinderen te passen tijdens dit optreden, maar op de vaders”, aldus Milko -, maar voeren ook illusies uit à la Hans Klok: elkaar laten verdwijnen in een platte ‘tafel’ of kleine doos, inclusief doorspiesen met zwaarden. De verwondering is compleet.

Interactie met publiek

Wat de show verder helemaal afmaakt, is de interactie met het publiek. Mensen worden uitgenodigd mee te klappen en te joelen. De Bulletman geeft alle jongens en meisjes die dat willen hartelijk een boks. De chef de piste roept een jongetje uit het publiek naar voren om hem te helpen met een act. Een kind in het publiek krijgt zomaar een tevoorschijn getoverde lolly aangereikt. Tijdens de papegaaienshow mogen drie kinderen hoepels vasthouden waar de vogels doorheen vliegen. 


Kinderen uit het publiek mogen in de piste meedoen tijdens de papegaaienshow. - Rodi.nl

Foto’s maken

Voor alle aanwezigen volgt na afloop van de show nog uitgebreide gelegenheid om met de artiesten kennis te maken. Alle artiesten staan dan rustig opgesteld voor een foto. Wie deze herfstvakantie Circus Hollandia in het Zuiderpark gaat bezoeken, doet er dus goed aan een camera (of mobiel met camera) mee te nemen. Maar pas op: alle wow-momenten tijdens de show fotograferen, zal niet gaan. Daarvoor zijn er te veel.


De illusionisten van Angel’s Inc. - Rodi.nl

Praktische informatie

Circus Hollandia speelt nog tot en met 30 oktober 2022 in het Zuiderpark (aan de noordkant, vlakbij kunstwerk de Banaan). Meer informatie: www.circushollandia.nl.

De circustent van Circus Hollandia in het Zuiderpark, 23 oktober 2022.

Afbeelding
Gravin Machteld weer op het Marktplein video 11 uur geleden
Afbeelding
Sarina Wiegman verkozen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Freshriders overhandigen € 36.000 aan Daniel den Hoed kliniek Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeente betaalt 14% van de rekeningen te laat Politiek 30 jan, 18:52
Afbeelding
Nico Dijkshoorn in Bibliotheek Naaldwijk Algemeen 30 jan, 16:32
Afbeelding
Arne Weverling wil terug in de politiek Algemeen 30 jan, 16:28
Afbeelding
Podium Westland: een extra avond en meer toegankelijk Algemeen 30 jan, 16:28
Afbeelding
Deelnemers Wielepetproject wacht ijskoude 'training' Sport 30 jan, 14:59
Afbeelding
Notariskantoor Van Niekerk Huijzer onderdeel van Westport Notarissen N.V. Algemeen 30 jan, 13:38
Afbeelding
Poeldijks carnaval dreigt in het water te vallen Algemeen 30 jan, 09:37
Afbeelding
Duet ZV Westland in de prijzen Sport 30 jan, 09:23
Afbeelding
HookXV te gretig tegen Oysters Sport 30 jan, 09:01
Afbeelding
Leer tuinbouwgeschiedenis met stadsspel 'Plukkie Al?' Algemeen 29 jan, 22:05