Rijswijker Chicco brengt Haags WK-lied uit: ‘Veeg ze van het matje’

Cultuur
Zanger Chicco van de Luijtgaarden in de Haagse Damasstraat, met 24 kilometer aan oranje vlaggetjes.
Zanger Chicco van de Luijtgaarden in de Haagse Damasstraat, met 24 kilometer aan oranje vlaggetjes. (Foto: Dieuwer Bulthuis)

Na ‘Hup Holland Hup’ en ‘Viva Hollandia’ is het tijd voor een nieuwe WK-song: ‘Veeg ze van het matje!’ Vanaf woensdag 9 november kan heel Nederland genieten van dit 100% Haagse nummer. Waarschuwing: als je ‘m twee keer hebt gehoord, krijg je hem niet meer uit je hoofd.

Nog minder dan twee weken en dan is het zover: Nederland speelt op het WK in Qatar. ‘Veeg ze van het matje’ is hét lied waarmee we Oranje naar de finale kunnen zingen. Vanaf woensdag 9 november is dit nummer van Rijswijker Chicco van de Luijtgaarden door iedereen te beluisteren. Voor producenten Dieuwer, Olaf en Roy uit Den Haag is een eigen voetballied een soort jongensdroom die uitkomt.

Als een jekko

De drie Haagse vrienden lanceerden vorig jaar, naast hun gewone werk, de website www.haagsmatje.nl. Hierop verkopen ze een Haagse deurmat in de kleuren van Den Haag. Het begon als een geintje, maar loopt als een jekko. Na corona maakten ze een grotere versie van de mat, om de horeca en winkels een duwtje in de rug te geven. Een mat staat tenslotte voor gastvrijheid. 


Oranje petje

In de zomer kwamen ze in de trant van ‘Haags matje’ op een ander lumineus idee: een petje met een matje eraan. Al snel legden ze de link met het WK 2022. “Als je het petje oranje maakt, is het voor heel Nederland toegankelijk,” zo redeneerden de mannen. Ze ontmoetten aanstormende volkszanger Chicco van de Luijtgaarden, eveneens voetbalgek, die naar eigen zeggen ‘geboren is met een Haagse mat’, en hadden zo alle ingrediënten voor dé WK-meezinger van 2022 bij elkaar.


Zelfs honden willen hem op. - Dieuwer Bulthuis

Tophit

‘Veeg ze van het matje’ heeft alles in zich om een tophit te worden. Een paar keer luisteren en je zingt hem onder de douche. Of heel Nederland dit Haagse lied zal omarmen is nog effe de vraag, maar er staat in elk geval een grote groep enthousiaste mensen achter. Olaf, een van de drie Haagse vrienden: “We gaan kijken hoe ver we met dit WK-nummer komen.”

Dagje studio

Olaf werkt in de marketingwereld. Roy runt een Primerawinkel op de Theresiastraat in Den Haag. Dieuwer werkt in de reclamewereld. Met het schrijven van een nummer hadden ze nog geen ervaring. Ook voor de 20-jarige Chicco, die een halfjaar geleden in het SBS6-programma ‘De Hollands Nieuwe’ werd ontdekt als volkszanger, is het zijn eerste eigen lied. Toch ging het opnemen snel: “Na een dagje in de studio was het nummer klaar”, aldus Olaf. Chicco zelf zegt over het nummer: “Ik ben een fanatiek voetbalfan. Bovendien heb ik al jarenlang een Haags matje in m’n nek. Daarom is dit nummer echt op m’n lijf geschreven.”

24 kilometer aan vlaggetjes

Voor de videoclip namen ze een professioneel video- en editingteam in de arm. Olaf: “We hebben gefilmd in de Damasstraat in Den Haag, tegen Rijswijk aan. Die straat wordt ook wel de Oranjestraat van Den Haag genoemd. Speciaal voor de clip zijn ze daar begonnen met eerder aankleden. Er hangt nu al 24 kilometer aan oranje vlaggetjes.” Verder filmden ze bij Chicco thuis, met zijn vrienden als figuranten. “Wat mooi was: het zou tijdens de opnamedag de hele dag regenen. Maar we gingen om 2 uur beginnen met filmen, en om tien voor 2 brak de zon door.”


Een deel van de videoclip is opgenomen bij Chicco thuis, met zijn vrienden. - Dieuwer Bulthuis

Warme nek

Bij het nummer verkoopt Haagsmatje.nl allemaal merchandising voor oranjefans. De oranje cap met het matje natuurlijk, maar ook een T-shirt met op de voorkant ‘Veeg ze van het matje’. Nog een praktisch voordeel aan het petje met de mat: het houdt je nek lekker warm bij kouder weer.

Saamhorigheid

Olaf hoopt dat ‘Veeg ze van het matje’ een succes wordt. Ook omdat we, met alle negatieve dingen die op dit moment in de wereld spelen, wel een gadget waar je blij van wordt kunnen gebruiken. Olaf: “Voetbaltoernooien zijn kenmerkend door hun saamhorigheid. Er is geen ander evenement waar Nederland zo voor staat. Daar willen wij een mooie bijdrage aan doen.”

Meer info: www.haagsmatje.nl.