Improvisatietheater hoogtepunt tijdens presentatie nieuw seizoen De Naald

Cultuur
Hoe verzinnen Andries Tunru en Stefan Hendrikx van Beperkt Houdbaar het? Hun knappe staaltje improvisatietheater werd muzikaal omlijst door multi-instrumentalist Joep Hullegie.
Hoe verzinnen Andries Tunru en Stefan Hendrikx van Beperkt Houdbaar het? Hun knappe staaltje improvisatietheater werd muzikaal omlijst door multi-instrumentalist Joep Hullegie. (Foto: Jaap Reedijk)

In een uitverkochte Foodmarkt Koornneef zaal gaf WestlandTheater De Naald donderdag 11 mei een voorproefje van het theaterseizoen 2023/2024. Alle ingrediënten voor een geslaagd avondje theater waren weer aanwezig: goede catering, een komische presentatie door ‘zaalinpakker’ Said el Hassnaoui en verrassende acts. Niet alleen in de optredens, maar ook in interviews met het theaterbestuur en met wethouder Barend Rombout kwam het belang van het theater voor het Westland ter sprake. Theatergroep Beperkt Houdbaar introduceerde met veel succes improvisatietheater aan De Naald.

Vóór aanvang van de voorstellingen bracht een dj met pakkende beats de stemming er al goed in. © Debbie van Eijk

De eerste act die het publiek betoverde was een dansoptreden: het jongste lid van de Soweto Skeleton Movers uit Zuid-Afrika vertoonde indrukwekkende kunsten, waarmee hij het begrip breakdance een heel nieuwe lading gaf. 


 © Jaap Reedijk

In een interview lichtte hun coach Lloyd Marengo, winnaar van de prestigieuze dansprijs de Gouden Zwaan 2022 én voormalig jurylid bij Spotlight, deze dansact vervolgens toe: hun dansstijl is niet alleen verbluffend, maar ook een manier om hun vrij heftige levensverhalen uit te drukken en kinderen van de straat te houden.

Lach overheerste

Zo kende de avond meer serieuze noten, al overheerste de lach. De eerste cabaretier waar het publiek live van mocht genieten was Marco Horta Lopes, een geboren Hagenaar die sinds een halfjaar in Rijswijk woont. Zonder kwetsend of grof te worden maakte hij rake grappen over zijn ‘luie tong’ en dominante buurman in zijn nieuwbouwwijk met 42 huizen die ‘er precies hetzelfde uitzien’. 


Marco Horta Lopes uit Rijswijk maakte veel rake grappen. - © Debbie van Eijk

Nieuw theatergebouw

Wel weer serieus: het nieuwe theatergebouw waar volgens Lars Boellaard, voorzitter van het bestuur van WestlandTheater De Naald, hoge nood aan is. Met een ‘catch box’ die het publiek in werd gegooid kreeg Boellaard van presentator Said het woord. Hij gaf aan het mooi te vinden “dat de toekomst van theater vandaag begint”. Wel merkte hij op dat het huidige theatergebouw te klein is. Het bestuur wacht op het nieuwe theatergebouw, “het liefst aan de overkant waar het oude gemeentehuis stond”. 

Wethouder aan het woord

Wethouder Barend Rombout (o.a. Cultuur) ging in op die wens, toen hij later op de avond aan de tand werd gevoeld door Said. Of het belang van het theater ook bij de gemeente Westland zichtbaar is? “Ja,” beaamde Rombout, “wij vinden theater voor het Westland heel belangrijk.” Het antwoord op de vraag hoe hij als wethouder tegenover de bouw van een nieuw theater staat, hield hij wat oppervlakkig: “Het is een kwestie van een lange adem en kijken of we het voor elkaar kunnen krijgen. Er is geld voor nodig.” Wel erkende hij dat het Westland een theater nodig heeft.


De man van de techniek werd ook even in de spotlights gezet. Links presentator Said el Hassnaoui, rechts directeur Jeroen van de Wiel. - © Jaap Reedijk

Makkelijk én moeilijk

Ook aan het woord kwam de nieuwe directeur van het theater, Jeroen van de Wiel. De programmering voor 2023/2024 is de eerste die hij mocht doen. Hoe dat was? “Heel makkelijk en heel moeilijk,” aldus Van de Wiel. “Je krijgt niet altijd wat je wil hebben. Het is spelen met wat wel kan en wat werkt voor de gemeente Westland. Dit seizoen is het aanbod wel goed. Ik ben blij met wat eruit is gekomen. Er staat een divers programma voor seizoen 2023/2024, met een mooie balans van cabaret, muziek, toneel en familievoorstellingen. Als ik één tip mag meegeven, raad ik iedereen aan om minstens één keer een voorstelling blind te prikken van een naam die jou nog onbekend is. Ik kan beloven dat je positief verrast wordt.”

Parels

Komend seizoen zit de programmering van De Naald vol hoogtepunten. Daarvan kreeg het publiek een indruk via trailers die op een wit doek werden gepresenteerd: onder andere Kiki Schippers met band, Disney’s Winnie de Poeh voor kinderen, Jon van Eerd met Buddy Vedder in een komedie over een bankoverval, Sanne Wallis de Vries en Maartje & Knie (die de cover sieren van het nieuwe programmaboekje). 

Avontuur aangaan

Ook andere gevestigde artiesten als Sjaak Bral, René van Meurs en Filemon Wesselink zullen het podium komend seizoen bestieren. Toch raadt directeur Van de Wiel vooral aan naar optredens te gaan van artiesten die je nog niet kent: “Ga het avontuur eens aan!” En hij had een aparte tip voor opa’s, oma’s en ouders met opgroeiende kinderen: er staan ook veel leuke shows geprogrammeerd voor die doelgroep, zoals Mees Kees.

Door de lucht vliegen

Bij sommige optredens worden wilde capriolen verwacht, lichtte hij ook een tipje van de sluier. In de show van Jon van Eerd bijvoorbeeld zullen mensen door de lucht vliegen en komt er een brug boven het podium. Ook genoeg uitdagingen voor de technici van het theater, dus.


De Meiden van Toen. - © Debbie van Eijk


Interactie met het publiek. - Jaap Reedijk

Rammelende eierstokken

Na de pauze, waarin de gasten goed in de watten werden gelegd met drankjes en hapjes, werd het publiek nog verrast door drie live optredens: De Meiden van Toen beklaagden zich met indringende zang en komische sketches over hun rammelende eierstokken, een gebrek aan ‘penisbeschaving’ en andere ongemakken van ‘de vrouw van nu’ en de tweelingbroers van Tangarine speelden prachtige gitaarmuziek met bijpassende zang. Hun specialiteit zijn liedjes van The Jackson 5, Bee Gees en Oasis. 


De tweelingbroers van Tangarine. - © Debbie van Eijk

Improvisatietheater

Toch was het de laatste act die het publiek het meest voor zich wist te winnen: Beperkt Houdbaar, bestaande uit Andries Tunru (finalist De Slimste Mens en winnaar van o.a. de Persoonlijkheidsprijs van Cameretten) en Stefan Hendrikx (winnaar van het Leids Cabaret Festival 2022). Zij improviseerden met een paar aanwijzingen over de Westlandse cultuur van het publiek - een tomaat, de Westlandse Feestweek en een vermiste suikerspin - een geweldige musical van 10 minuten bij elkaar. Heel knap hoe ze vanuit het niets hilarische situaties, scherpe dialogen en zuivere liedjes met een komische noot weten te bedenken. Om te beleven hoe ze dat voor elkaar krijgen, moet je echt naar het theater.

Wie er komend seizoen allemaal hun opwachting maken in De Naald is te lezen in de nieuwe theaterbrochure MagGeZien of online op www.westlandtheater.nl. Vanaf dinsdag 16 mei om 10:00 uur start de ticketverkoop voor het gehele programma via de website. Vanaf 12:00 uur kunnen kaarten ook telefonisch of aan de balie gereserveerd worden.