Naar de auto van Rene van den Berg kijk je wel twee keer om

Cultuur
Trotse eigenaar Rene van den Berg met zijn Pontiac.
Trotse eigenaar Rene van den Berg met zijn Pontiac. (Foto: Eigen foto)

Naar deze unieke Pontiac Trans Am uit 1979 kijk je op straat wel twee keer om. Trotse eigenaar Rene van den Berg vertelt waarom zijn auto goud is.

“Deze Pontiac heb ik aangekocht omdat de vriend van mijn zus vroeger er ook een had, waar ik als jongen van 15 helemaal verliefd op was. In 2020, tijdens de coronaperiode, besloot ik mijn droomauto maar eens te gaan maken. Ik kocht hem in Duitsland en haalde hem helemaal uit elkaar om hem naar eigen wens te maken. Mijn moeder van 79 zei: ‘Die auto gaat toch nooit meer rijden’. Ik zei: ‘Nou ma, ik beloof je dat we met je 80ste verjaardag een rondje gaan rijden.’ Met hulp van verschillende mensen lukte dat. We zijn ruim een jaar bezig geweest om hem van binnen én van buiten op te knappen.”

Mijn moeder van 79 zei: ‘Die auto gaat toch nooit meer rijden’

“De auto is helemaal uit elkaar geweest om alle oude lak eraf te schuren. Waar nodig is wat laswerk verricht. In de vloer aan de bijrijderskant is een nieuwe bodemplaat gelast. Het interieur is compleet vernieuwd en alle panelen en dashboard zijn gespoten. Maar vooral het plaatwerk strak maken was echt heel veel werk. Ik kan geen schuurpapier meer zien!”

Logisch dat Rene, die trouwens ook vaak car meetings bezoekt, zuinig is op zijn bak. “Hij mag alleen naar buiten als het droog is en liefst met een zonnetje erbij.” Dan beleeft hij zijn mooiste ritten: “Targa daken eraf en lekker een eindje toeren.”

Ik kan geen schuurpapier meer zien

De Pontiac is een van de bekendste auto’s geweest in de Amerikaanse filmindustrie, dankzij de film Smokey and the Bandit met Burt Reynolds. 

Bijzonder

“In die periode waren deze auto’s niet aan te slepen bij de dealers.” Met zo’n bijzondere auto maak je bijzondere dingen mee. “Mijn auto heeft twee weken op het tennispark van Naaldwijk gestaan vanwege een tennistoernooi met het thema ‘Ga voor goud’. Ook heb ik een keertje een tweeling weggebracht naar hun Sweet 16 Party.”