Frénk van der Linden en Paul Waterman gaan in gesprek tijdens ‘Westlands Roem’: ‘Dé Westlander bestaat niet’

Cultuur
De Westlandse schrijver Paul Waterman vertelt over zijn boeken én over de geschiedenis van het Westland.
De Westlandse schrijver Paul Waterman vertelt over zijn boeken én over de geschiedenis van het Westland. (Foto: Privé)

In het weekend van 9-11 juni brengt De Kastanjehof in Kwintsheul onder de titel ‘Westlands Roem’ een gevarieerd regionaal programma van theater, (cultuur)geschiedenis, muziek, literatuur en beeldende kunst. Programmamaker en journalist Frénk van der Linden en schrijver Paul Waterman bijten 9 juni het spits af. Frénk interviewt, Paul vertelt. Over ‘De Erfenis’ en ‘Johnny Kas’, zijn laatste boeken, en ook over wat een Westlander nou een Westlander maakt. Wij namen alvast een voorproefje op deze prikkelende avond.

Door Bianca Mokkenstorm

Frénk van der Linden (65) is geboren in Haarlem, maar van jongs af aan ook een beetje verliefd op het Westland. Het is dus niet zo gek dat Frénk van der Linden op vrijdag 9 juni deelneemt aan het gratis (!) cultureel weekend. Hij interviewt daar de van oorsprong Heulse Paul Waterman (75) over zijn boeken, die zich afspelen in onze regio. Daarnaast gaat hij met Paul én het publiek de diepte in over de Westlandse cultuur.

Frénk heeft al heel wat ervaring opgedaan met onze streekgenoten in zijn serie programma’s bij de WOS, waarin hij op zoek ging naar de ziel van de Westlander. Toch kan hij de typische Westlander niet zomaar omschrijven, vertelt Frénk.

‘Ze zeggen het over Rotterdam, ze doen het in Westland’

“Eén ding weet ik wel. Die afstandelijke, nuchtere Westlander waar mensen het altijd over hebben, bestaat niet. Tijdens mijn interviews kwam ik zoveel warme, gepassioneerde mensen tegen. Ik heb gemerkt dat Westland een kleurrijk geheel is, met een hele diversiteit aan mensen. Wat ik wél heb ondervonden, is dat Westlanders graag hun mouwen opstropen en niet bang zijn als het leven een beetje pijn doet. Ze zeggen het over Rotterdam, maar ze doen het in het Westland.”

Schrijver Paul Waterman (pseudoniem van Paul Vis) is het roerend met Frénk eens. “Dé Westlandse cultuur is een fabeltje. Al in de Reformatie kwamen er mensen uit alle windstreken naar het Westland, dat zie je aan veel voorkomende namen als Van Antwerpen, De Zeeuw en Toussaint. Ook in onze tijd verhuizen er mensen uit allerlei culturen naar onze streek. Het Westland van nu is daarom niet meer te vergelijken met dat van vroeger. Er is zo ontzettend veel veranderd. Het kan dus heel goed zijn dat iemand die net als ik vroeger is opgegroeid in het Westland, zich nu niet meer thuis voelt in onze streek. Misschien voelt hij zich daardoor zelfs geen echte Westlander meer.”


Frénk van der Linden belooft een sprankelend avondje uit in De Kastanjehof. - Privé

Romantiek van kassen vol druiven

“Ik word daar zelf toch een beetje verdrietig van,” zegt Frénk. “Als kleine jongen reed ik mee met mijn vader op de vrachtwagen en was ik zó onder de indruk van de glazen stad! Al die kassen, ik vond het fantastisch. Ieder dorp had zijn eigen veiling, er reden prachtige vrachtwagens en het ademde een eigen sfeer. Nu is die glazen stad grotendeels verdwenen en gaan alle dorpen met hun woonwijken bijna naadloos in elkaar over. De romantiek van de kassen vol druiven, bloemen en tomaten is verloren gegaan. Het Westland is in bezit genomen door de drie steden eromheen. Dat is toch wel tragisch.”

“Nou, ik vind het vooral knap!” werpt Paul tegen. “Vroeger hadden tuinders een eenvoudig, hard leven. Nu zijn het geschoolde mensen die slim gebruik weten te maken van de moderne techniek. De arbeidsomstandigheden zijn verbeterd, en je bent niet meer zo afhankelijk van de veilingklok. Tuinbouw is een internationale bedrijfstak geworden, waarin mooie producten worden ontwikkeld en nieuwe snufjes worden bedacht. Al staan de kassen nu vaak in het buitenland, de verzamelpunten worden nog steeds wél hier neergezet. Natuurlijk is de streek veranderd, maar de samenleving ook. Door flexibel mee te bewegen met de ontwikkelingen blijft onze economie wel draaien. Bovendien is het Westlandse landschap ook mooier geworden. Waar vroeger kassen stonden, groeien nu ook bomen. Toen ik in Kwintsheul opgroeide, was er welgeteld één boom om in te klimmen.”

Het mag prikken

Hoewel de heren elkaar op veel vlakken prima weten te vinden, kan de bezoeker van de avond in De Kastanjehof dus ook af en toe een kleine discussie verwachten. Dat is juist niet erg, vindt Frénk: “Ik houd ervan om een beetje te prikken. Niet alleen bij Paul, maar ook als ik in gesprek ga met het publiek. Dat brengt dynamiek en zorgt voor meer diepgang.”

Paul lacht: “Maar we houden het wel gezellig hoor. Het wordt absoluut een leuk avondje uit!”

Frénk en Paul staan op vrijdag 9 juni 20.30-22.30 uur in De Kastanjehof, Kerkstraat 43a, 2295 LB Kwintsheul. Het interview krijgt diverse muzikale intermezzi, verzorgd door Ton Willemsen. Toegang is gratis, en u hoeft niet te reserveren. Kom wel op tijd, want vol = vol! Meer informatie over het programma van cultureel weekend ‘Westlands Roem’ vindt u op https://www.partycentrum-kastanjehof.nl/cultureel-weekend.