Pijlers van de samenleving: ‘Ik moet zo nu en dan mensen zien’

Cultuur
Bep van Gaalen en Elly van der Mark schenken elke maandagochtend koffie en een glimlach in De Noviteit.
Bep van Gaalen en Elly van der Mark schenken elke maandagochtend koffie en een glimlach in De Noviteit. (Foto: George Ongkiehong)

Bep van Gaalen (82) is gastvrouw bij het wekelijkse koffie-uurtje in De Noviteit. Naast koffie met een koekje, zorgt ze vooral voor gezelligheid. Ze maakt met iedereen een praatje. “Ik ga ook goed om met mensen met problemen. Dan denk ik: ach kind, jij hebt ook jezelf niet gemaakt.”

Door Linda van der Klooster

Bep van Gaalen is elke maandagochtend gastvrouw bij het open koffie-moment in sociaal cultureel centrum De Noviteit in Monster. “Het is een leuke groep van tussen de tien en vijftien mensen”, vertelt ze. “Er is nog plaats voor meer gasten. De mensen komen steeds terug en inmiddels is het zelfs een vriendengroep geworden. Het is maar een uurtje per week, maar mensen vinden het leuk.”

Dat is toch de leeftijd waarop je vrienden wegvallen. Je moet daar je weg in vinden

Bep zorgt voor de koffie en thee met een koekje erbij maar vooral voor een gesprekje met iedereen. “Ik ga meestal overal even naast zitten. Een praatje met die en een praatje met die. Kletsen over het weekend, aandacht geven aan elkaar. Loopt het een kwartiertje uit, dan maken we daar geen punt van en met feestdagen zorgen we voor iets extra’s.”

Bep werkt samen met collega-vrijwilliger Elly van der Mark en vaak loopt ook Chantal mee. “We zijn echt goede collega’s van elkaar. Elly woont hier pas twee jaar en doet het heel leuk. Ze heeft zich echt in het vrijwilligersleven gegooid. Ze helpt ook vaak in De Opmaat, bij een activiteit van De Vereeniging.”

De Vereeniging organiseert op verschillende locaties activiteiten voor zelfstandig wonende Westlandse senioren vanaf 65 jaar. Ook het koffie-uurtje in De Noviteit wordt vooral door ouderen bezocht. “Het zou best kunnen dat sommige gasten eenzaam zijn. Anderen zitten niet lekker in hun vel. Ze zijn bang dat mensen lelijk tegen ze doen. Dan zeg ik: ‘Kom op, we gaan een tweede kopje koffie schenken.’ Het heeft echt niets om het lijf, maar voor mensen is het gewoon even eruit zijn. Ik heb van iedereen de naam en gegevens. Als ik ze een of twee keer niet gezien heb, dan neem ik contact op. Zorgen dat de mensen niet alleen gelaten worden.”

Oudste

Het actief zijn zit Bep in de genen. “Mijn moeder deed het ook. Zij schonk koffie in Poeldijk. Door weer en wind tot ze echt niet meer kon. Uiteindelijk vertoefde ze in De Kreek. Toen ging ik daar ook helpen en toen dat afgelopen was, wilde ik meer gaan doen. Nu ben ik zelf de oudste generatie. Dat is toch de leeftijd waarop je vrienden wegvallen. Je moet daar je weg in vinden.”

Dan denk ik: ach kind jij hebt ook jezelf niet gemaakt

Bep heeft jarenlang voor Stichting Bloemendaal gewerkt, het latere Parnassia, voor psychiatrische zorg. “Ik was gastvrouw en deed de receptie. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Dat was inderdaad ook heel sociaal werk. Ik moet zo nu en dan even mensen zien.”

60 jaar getrouwd

Het lijkt of Bep met iedereen overweg kan. “Ik laat mensen in hun waarde. Dan gaat het goed. Ook met mensen met problemen. Dan denk ik: ach kind jij hebt ook jezelf niet gemaakt. Mensen zeggen dat ik altijd lach. Ik heb heus ook wel mijn zorgen, maar die laat ik thuis bij mijn man. Die heb ik gelukkig nog. We zijn bijna 60 jaar getrouwd.”

Bep heeft ook ruim acht jaar meegewerkt bij Welzijn met Muziek. “Dan traden koren en muziekverenigingen op in verzorgingstehuizen en wijkcentra. Ik mocht als gastvrouw de boel aan elkaar praten. De eerst keer stond ik te bibberen als een rietje. Maar daar groei je in. De mensen gaan je kennen. Nee, ik ben niet beroemd. Maar ik ga wel graag met mensen om. Dat was gewoon gezellig.”

Doorgaan of niet

Na corona is Welzijn met Muziek opgegaan in Fonds 1818. “Nu is het in heel Zuid-Holland. Ik ben daarom gestopt. Ik ben op een leeftijd waarop je zegt: wil je doorgaan als er iets verandert? Het waren wel heel gezellige jaren. Ik viel een beetje in een gat toen het voor mij stopte. Gelukkig kwam toen dit.”

Geen oude vrouw

Ondank haar respectabele leeftijd blijft Bep zolang ze kan vrijwilligerswerk doen. “Ik vind dat ik wel wat vrije tijd aan anderen mag besteden. Ik heb dat altijd met heel veel plezier gedaan. Je moet geen oude vrouw worden. Dus ik werk ook nog gewoon met e-mail en WhatsApp. Ik ga ook weer rondleidingen doen in de Druivenkas. Ook een heel leuk plekje.”

Meedoen

Behoefte aan een bakkie en een luisterend oor? Wees welkom op een van de koffie-inlopen van Vitis Welzijn. Of ben jij net als Bep actief en sociaal en heb je wel eens wat tijd over? Kijk voor een leuke vrijwilligersbaan of -klus of www.westlandvoorelkaar.nl.