Sloop kassencomplex Olsthoorn Ranch begonnen

Cultuur
Ron van der Helm van Force Group B.V. - hij nam het bedrijf over van Jan Olsthoorn per 1 januari 2022, samen met zijn compagnon Barry de Bruin -, gespecialiseerd in kassensloop en renovatiesloop van kassen.
Ron van der Helm van Force Group B.V. - hij nam het bedrijf over van Jan Olsthoorn per 1 januari 2022, samen met zijn compagnon Barry de Bruin -, gespecialiseerd in kassensloop en renovatiesloop van kassen. (Foto: Debbie van Eijk)

De blikvanger van het Westland, wordt de Olsthoorn Ranch in Naaldwijk ook wel genoemd. Vandaag is gestart met de sloop van het enorme voormalige kassencomplex dat op het naastgelegen aan de gemeente Westland verkochte terrein van drie hectare ligt.


In een week tijd maakt een team van vijftien man alles met de grond gelijk. Ron van der Helm van Force Group B.V. - hij nam het bedrijf over van Jan Olsthoorn per 1 januari 2022, samen met zijn compagnon Barry de Bruin -, gespecialiseerd in kassensloop en renovatiesloop van kassen, laat de plek zien waar de mannen om 7 uur vanochtend zijn begonnen. De sloop gaat intussen gewoon door. Op de grond vallen glasscherven, luchtingspijpen en rubbers. De vonken vliegen in het rond. Ron legt uit: “We scheiden het afval in glas, ijzer, aluminum en beton. 99% van al het materiaal wordt gerecycled.”


Bestemming onduidelijk

Alle kassen en bijgebouwen worden gesloopt. De naastgelegen Olsthoorn Ranch zelf blijft staan. Dat werd in 2018 al besloten, na jarenlange discussie over het oneigenlijk gebruik van de percelen die bedoeld waren voor glastuinbouw, maar gebruikt werden voor feesten. Wat er nu precies met het enorme terrein dat over een week braak ligt gaat gebeuren, is niet helemaal duidelijk. Plannen voor een enorme waterberging van 23.000 kuub voor camaliteiten werden afgeblazen. Daarna kwam er in 2022 een plan voor een recreatieve/ecologische zone met voor 8.000 kubieke meter aan waterberging. CDA Westland had het bovendien nog over een kans op meerlaagse starterswoningen.


Beuk erin

Eén ding is zeker: bij de kassen en hun bijgebouwen bij de Olsthoorn Ranch gaat deze hele week nog de beuk erin. En volgend jaar bruist het op het terrein van Het Wilde Westland nog steeds van de feesten. Zo is de datum van Herrie op de Prairie al bekend - 29 juni 2024 - en al eerder vindt het befaamde après-skifeest Cowboys & Indianen er weer plaats, op 27 januari en 3 februari.


De Olsthoorn Ranch zelf blijft staan.