Na 22 jaar neemt Margreet Aantjes afscheid bij Fonds 1818

Cultuur
 Fonds 1818 neemt afscheid van Margreet Aantjes (l.). Michel Nivard volgt haar op als projectadviseur voor gemeente Westland.
Fonds 1818 neemt afscheid van Margreet Aantjes (l.). Michel Nivard volgt haar op als projectadviseur voor gemeente Westland. (Foto: Fonds 1818)

Als projectadviseur voor gemeente Westland bij Fonds 1818 stond Margreet Aantjes middenin de Westlandse samenleving. Nu is het tijd voor haar pensioen en neemt ze afscheid. Ze blikt met warme gevoelens terug op de afgelopen tweeëntwintig jaar, waarin ze talloze donatieaanvragen van Westlandse organisaties behandelde.

Tweeëntwintig jaar lang heeft Margreet Aantjes als projectadviseur voor Fonds Westland en Fonds 1818 donatieaanvragen van uiteenlopende Westlandse organisaties en actieve groepjes bewoners behandeld. 

Westlanders denken in mogelijkheden en oplossingen

Dat betekent niet dat zij zich alleen heeft gebogen over formulieren en begrotingen - integendeel: Margreet was veel in Westland te vinden om initiatiefnemers te ontmoeten en met hen samen te werken. “Westlanders denken in mogelijkheden en oplossingen. Het zijn inventieve en betrokken doeners. Daar beweeg ik me heel graag tussen.” Vanaf 1 december gaat Margreet genieten van haar pensioen. Michel Nivard, Hoofd Donaties bij Fonds 1818, volgt haar op als projectadviseur voor gemeente Westland.

Fonds Westland

Margreet Aantjes werd in 2002 bij Fonds 1818 aangenomen als adviseur voor het toenmalige VSB Fonds Westland, het latere Fonds Westland dat in 2019 is gefuseerd met Fonds 1818. “Ik kende Westland destijds alleen van wandelingen over het strand, dus er viel voor mij een hele wereld te ontdekken. Dat heb ik met enorm veel plezier gedaan.”

Daadkrachtig en direct

Margreet kijkt met veel warme gevoelens terug op de samenwerking met Westlandse organisaties die bij Fonds 1818 aan het juiste adres zijn voor een donatie. “Samenwerken is echt het goede woord. Organisaties stonden altijd open voor het gesprek en voor feedback, en op hun beurt wisten ze mij te inspireren met hun mooie plannen.”

Voor mij is de Westlander heel daadkrachtig, direct, open, creatief en betrokken

Ook over de mentaliteit van de Westlander is Margreet zeer te spreken. “Voor mij is de Westlander heel daadkrachtig, direct, open, creatief en betrokken. Heeft iemand een probleem, dan staan er altijd wel mensen in de buurt klaar die de handen ineenslaan en het proberen op te lossen.”

Gemeente vol vrijwilligers

Margreet is vol lof over het grote aantal vrijwilligers dat actief is in Westland. “Voor mijn gevoel hangt dat samen met de tuinderscultuur. Het vroege opstaan, de taakjes die je al vanaf je kinderjaren krijgt; daardoor leer je wel je handen uit de mouwen steken.”

Kan Margreet mooie voorbeelden noemen van Westlandse projecten die gedragen worden door vrijwilligers? “Die zijn er volop. Ik denk nu aan het Westlands Museum voor streek- en tuinbouwhistorie. Ook heel mooi is de Groente- & Fruitbrigade, die eten levert aan de Voedselbanken. En de Plusbus, waarvoor een vracht aan vrijwilligers zich inzet voor het vervoeren van ouderen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

In de haarvaten

Niet alleen met de aanvragers, maar ook met de andere fondsen en overkoepelende organisaties heeft Margreet altijd goed samengewerkt. Zoals met Vitis Welzijn. “Deze welzijnsorganisatie is actief in de haarvaten van Westland. Mede dankzij de sociaal makelaars met wie ze werken, weten ze precies wat er in alle wijken speelt. Voor mij was het heel fijn om even met de sociaal makelaars te kunnen sparren als ik aanvragen vanuit bewoners ontving.”

Margreet vervolgt: “Ook Westland Cultuurweb wil ik zeker noemen. Deze netwerkorganisatie richt zich in toenemende mate op groepen die niet vanzelfsprekend in aanraking komen met kunst en cultuur, onder wie nieuwkomers en mensen met een beperking. Het verminderen van kansenongelijkheid, dat Westland Cultuurweb hiermee nastreeft, sluit naadloos aan bij het donatiebeleid van Fonds 1818.”

Stokje over en weer

Vanaf 1 december gaat Margreet genieten van haar pensioen. Michel Nivard, Hoofd Donaties bij Fonds 1818, volgt haar op als projectadviseur voor Westland. Margreet: “Westland in heel goede handen bij Michel, de meest ervaren projectadviseur van Fonds 1818 én geen onbekende in de gemeente. Toen ik begon in 2002 nam ik het stokje namelijk over van Michel, heel leuk dat hij dat nu weer kan terugpakken.

Over 600.000 euro

Tegelijk is het voor Michel fijn om te werken voor een gemeente die Fonds 1818 steeds beter weet te vinden. Het ziet ernaar uit dat de teller van donatiegelden die Fonds 1818 dit jaar in totaal geeft aan maatschappelijke projecten in en voor Westland, over de 600.000 euro zal gaan. Dat is een geweldig bedrag voor grote en kleine projecten die stuk voor stuk het verschil maken.”

Zie fonds1818.nl voor meer informatie over dit regionale vermogensfonds.