Piet en Francien Vellekoop zijn weer helemaal terug

Cultuur
Piet en Francien Vellekoop vinden het gezellig als er mensen langskomen in de gallerie.
Piet en Francien Vellekoop vinden het gezellig als er mensen langskomen in de gallerie. (Foto: PR)

Piet en Francien Vellekoop zijn weer in de lucht. Corona zat ook het kunsthandelaarsechtpaar uit De Lier in de weg en als daar dan ook nog wat lichamelijke ongemakken bij om de hoek komen kijken dan is het een hele klus om een kunsthandel overeind te houden.

Door Alphons de Wit

“Alles bij elkaar hebben we de handel drie jaar bijna stil gelegd”, zegt de 80-jarige kunstliefhebber. “We hebben nauwelijks aan de weg getimmerd. Af en toe kwam er wel iets langs, maar wij namen geen of weinig initiatief. Na corona moest ik een openhartoperatie ondergaan en in die patiëntenrol staat je hoofd helemaal niet naar kunst of handel. Ook Francien had de nodige tegenslagen te verwerken. Zij onderging een schouderoperatie en brak na een val een heup en dat zorgde ervoor dat ik in de rol van huisman werd gedwongen. Een rol die ik overigens nooit erg goed heb gespeeld, maar uiteindelijk heb ik daar toch ook het nodige plezier beleefd.”

Eigen tempo

De inactiviteit had ook tot gevolg dat de belangstelling voor de galerie afnam. “Als je niet uitkijkt dan verdwijn je binnen de kortst mogelijke tijd in de bejaardenmodus en daar heb ik nog geen zin in.” Langzaam maar zeker kwam de interesse bij het echtpaar terug. “Het mooie van mijn vak, als je het een vak mag noemen, is dat je je eigen tempo kan bepalen. De bank bemoeit zich er niet mee en er staat niemand in je nek te hijgen. De huidige expositie is redelijk impulsief tot stand gekomen. Ik heb een mooie collectie van mezelf die we hebben ingebracht en alles bij elkaar was het niet echt ingewikkeld om iets interessants bij elkaar te brengen.”

Bezoekers aan de galerie kunnen een heel gevarieerde expositie verwachten van veertig schilderijen, maar daarnaast ook wat kunstnijverheid, keramiek- en glaswerken.

Corona

“Mooie dingen”, zegt Piet. “Je moet er natuurlijk wel oog voor hebben en het moet ook je smaak zijn natuurlijk. Je vindt er bijvoorbeeld werk van Toos van Holstein. Haar werd drie jaar geleden door corona ook de pas afgesneden, want we moesten de expositie waaraan zij een belangrijk aandeel leverde, afbreken. Van haar hangen een aantal mooie werken, groot zowel als klein. Daarnaast hangt er schitterend werk van Pedro Garcia, een Fillipijnse kunstenaar waarmee ik al heel lang samenwerk en werk van mijn vriend Theo Baars die helaas een paar jaar geleden is overleden.”

Alle werk in de galerie is te koop. “Soms doet het wel pijn om van een schilderij afscheid te nemen, aan de andere kant is ik het ook wel heel leuk om mensen blij te maken met een mooi kunstwerk.”

Gezellig

De galerie aan het Pastoor van Rooijplein in De Lier is in de maand december op zaterdag en zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur geopend. “Uiteraard kunnen mensen ook op doordeweekse dagen langskomen. Het is dan wel handig om vooraf even 06-53287567 te bellen want het kan natuurlijk zijn dat het even niet uitkomt of dat we niet thuis zijn. Het is trouwens ook wel erg gezellig. Er komen ook vaak kunstenaars langs om even te kijken hoe het met Piet en Francien gaat. We hebben wel gehad dat er een klant langskwam die een werk van Hendrik van Veenendaal heeft hangen en toevallig zat Hendrik bij ons aan de koffie. Dat zijn leuke dingen.”