Saskia Zandvliet schreef een boek over haar man met ALS

Cultuur
In december komt Saskia Zandvliet signeren in Naaldwijk.
In december komt Saskia Zandvliet signeren in Naaldwijk. (Foto: PR)

Saskia Zandvliet (1955), die opgroeide in Honselersdijk, las jaren geleden het boek Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, en vond het maar niks. Ze kon toen nog niet vermoeden dat ze een paar jaar later in een vergelijkbare situatie zou belanden: bij haar man Ben Rutten werd ALS geconstateerd.

Saskia groeide op in Honselersdijk, als dochter van een politieagent en een binnen- en later buitenshuis werkende moeder. Ze is de derde in een rij van zes kinderen, met twee zussen en drie broers. Op haar 22e veranderde ze haar voornaam in Saskia. Met Ben Rutten kreeg ze zelf twee kinderen, een dochter en een zoon. Later, na het afscheid van Ben, kreeg ze daar vier kleinkinderen bij.

‘Ergernis opwekkend’

Ze las het boek ‘Komt een vrouw bij de dokter’, over een vrouw die kanker krijgt, lang voordat haar man Ben ALS kreeg. Onsmakelijk, vond ze het: “Tegen mijn gevoel in, ergernis opwekkend.” Hoewel ze verwachtte dat er in de tijd erna wel een tegenversie zou verschijnen, bleef die uit.

Jaren later verkeerde Saskia met haar gezin in dezelfde situatie: ook haar partner werd getroffen door een slopende, fatale ziekte. Maar zij beleefde haar rol als partner niet alleen anders dan Kluun; zij hándelde ook anders. Tweeënhalf jaar zorgde ze liefdevol voor Ben; tot het bittere einde.

Tegenversie

Vijf jaar na het overlijden van Ben besloot ze zelf de tegenversie te schrijven, met daarin andere uitingen van liefde: “Voor Ben”, licht ze toe. “Mede namens veel mensen die ook liefdevol voor hun man of vrouw zorgen.” Dit boek móést voor haar gevoel geschreven worden en kon maar één titel krijgen: ‘Komt een man bij de dokter’. De gehele opbrengst van het boek komt ten goede aan de Stichting ALS Nederland, dat dit jaar bij toeval ook het goede doel is voor Het Glazen Huis/Serious Request, van 18 tot 24 december in Nijmegen.

Meedogenloze reis

In het openhartige boek uit ze haar waardering voor veel mensen die zich inzetten voor (mantel)zorg, maar ook een kritische kijk op de zorgwereld. “Het boek is een levendig verslag van een onverwacht aangekondigde, meedogenloze reis: naar je einde. Geschreven op de wijze zoals Ben leefde: licht. Tot het laatst.” 

Volgens de kritieken is ‘Komt een man bij de dokter’ een intiem en eerlijk verhaal. “Als lezer voel je je bijna een indringer, maar tegelijkertijd vereerd dat je dit mag meelezen en meebeleven.” Anderen omschrijven het als “Ontroerend, heftig, grappig, liefdevol, bizar, intens mooi”.

Signeren

Op zondag 17 december van 13.00-15.00 uur signeert Saskia bij The Read Shop op het Wilhelminaplein 11 in Naaldwijk en op vrijdag 22 december van 10.00-15.00 uur bij de AH in de Dijkstraat in Honselersdijk. Haar boek is verder verkrijgbaar via bol.com. Reacties en bestellingen zijn daarnaast welkom via komteenmanbijdedokter2023@gmail.com.