Gezellige drukte op kerstmarkt ‘s-Gravenzande in 16 foto’s

Cultuur
Danseressen van ballet- en sportstudio Papillon verrassen het publiek.
Danseressen van ballet- en sportstudio Papillon verrassen het publiek. (Foto: Debbie van Eijk)

Dit weekend laat ‘s-Gravenzande zich op z’n ‘Kerstbest’ zien met een tweedaagse kerstmarkt. Dat betekent zowel zaterdag 16 december als zondag 17 december lekker shoppen en allerlei winterse hapjes verorberen, zowel bij kraampjes en stands als lokale ondernemers. 

Voor het eerst is er dit jaar ook een - gratis - ijsbaan op het Marktplein, waarvan zaterdag al goed gebruik wordt gemaakt. Bij Eetcafé De Witte, waar sfeervolle kerstversiering hangt, zit het stampvol gezellige mensen. Maar ook de andere horeca worden drukbezocht. Buiten kun je erwtensoep kopen, maar ook churros, poffertjes en natuurlijk oliebollen. De keuze is reuze. 


De kerstmarkt van ‘s-Gravenzande op zaterdagmiddag 16 december. - Debbie van Eijk


De schaatsbaan op het Marktplein. - Debbie van Eijk


Het winkelend publiek wordt intussen verrast door de Kerstman, die met een vrolijk “Ho ho ho!” rondjes maakt door het centrum en elk rondje weer een paar andere gelukkigen meeneemt in zijn slee. Ook leuk is het straattheater met acteurs in Dickens-kleding. Bovendien wandelen er dansgroepen rond van dansschool Papillon uit Monster, met een draagbare geluidsbox. Op verschillende plekken zetten de meiden de geluidsbox neer om vervolgens een spetterend dansoptreden weg te geven op een knallend kerstlied. Supergaaf! 


Deze straatveger uit de tijd van Dickens is op zoek naar zijn vrouw (straattheater). - DvE


Een ritje maken met de Kerstman door het centrum. - DvE


Een van de dansgroepen van Papillon uit Monster, die een glimlach toveren op het gezicht van voorbijgangers met hun show. - Debbie van Eijk




Verschillende organisaties, waaronder veel stichtingen, pakken hun moment om zichzelf te promoten of een centje bij te verdienen voor hun club. Zo staan er een paar enthousiaste meiden van de scouting eten en drinken te verkopen. Aan klandizie geen gebrek, want een hoop mensen hebben de weg naar het centrum van ‘s-Gravenzande weten te vinden. Zo druk als op het Dickens Festival in Deventer, waar de wachtrij vandaag moest worden gesloten vanwege topdrukte, werd het echter niet; het bleef gewoon gezellig. 


De scouting staat er ook met een kraampje. - Debbie van Eijk





Vorige week waren ze in Winter Wonderland in De Lier, nu op het Marktplein in ‘s-Gravenzande: saxofoonkwartet The Burlesco 4+ uit Naaldwijk. - DvE

Update: bekijk ook dit leuke filmpje gemaakt door Fred van der Ende op zondag 17 december.