Vier kerken in Monster en Ter Heijde werken samen voor Actie Kerkbalans 2024

Cultuur
Vertegenwoordigers van de vier kerken in Monster en Ter Heijde komen bij elkaar om de actie zaterdag 13 januari te starten.
Vertegenwoordigers van de vier kerken in Monster en Ter Heijde komen bij elkaar om de actie zaterdag 13 januari te starten. (Foto: PR)

Vanaf zaterdag 13 tot en met 27 januari vindt de jaarlijkse Actie Kerkbalans weer plaats: kerken door heel Nederland halen geld op voor al hun activiteiten. Al vijftig jaar werken kerken hierin samen. Ook in Monster en Ter Heijde gebeurt dat: hier slaan de Hervormde gemeente Ter Heijde aan Zee, de Hervormde Gemeente Monster, de Rooms-katholieke parochie H. Machutus en de Protestantse gemeente te Monster de handen ineen voor de actie.

Vertegenwoordigers van deze kerken zijn bij elkaar gekomen om samen deze actie te starten. Vervolgens gaan veel vrijwilligers op pad om brieven rond te brengen waarin de leden uitgenodigd worden om geld te geven voor hun eigen kerk. “Kerken ontvangen geen subsidie,” benadrukt de organisatie. “Deze geldwervingsactie is de belangrijkste bron van inkomsten.”

Nodig

Waar is dat geld voor nodig? “Een deel is nodig om de kerkgebouwen te onderhouden. In deze tijd is het ook belangrijk om gebouwen energiezuiniger te maken. Ook degenen die als ‘professional’ werken in de kerk worden ervan betaald, net als de ontelbare koppen koffie en thee die geschonken worden en projecten die uitgevoerd worden,” licht de organisatie toe. Niet alleen ouderen, maar ook kinderen en jongeren vinden steun in de kerk wanneer ze een moeilijke tijd doormaken. Als plek om te trouwen, of om afscheid te nemen van een naaste, blijft de kerk voor veel inwoners van Monster en Ter Heijde bovendien onmisbaar.

De kerk is, direct na familie en vrienden, de eerste plek waar mensen aankloppen voor steun

Onderzoek dat vorig jaar onder 4.499 kerkleden werd uitgevoerd in opdracht van de landelijke Actie Kerkbalans, ondersteunt dit. Hieruit bleek dat de kerk, direct na familie en vrienden, de eerste plek is waar mensen aankloppen voor steun. Vooral protestanten en katholieken die regelmatig naar de kerk gaan weten de plek te vinden in tijden van nood: meer dan 50% vaker dan kerkleden die soms of nooit naar de kerk gaan. Maar ook de groep die de kerk minder bezoekt, ziet het als bron van steun na familie en vrienden.

Blijven steunen

Ook opvallend: volgens datzelfde onderzoek blijft veruit het grootste deel van de kerkleden de kerk in tijden van crises financieel steunen (94%). Bijna een kwart van de mensen zou zelfs bereid zijn om meer te geven (21%). “Ook de meeste kerkleden die niet naar de kerk gaan, blijven de kerk steunen (56%). Een kwart van deze groep geeft aan de kerk in deze tijden niet (meer) financieel te steunen. Opvallend is ook dat een kwart van de respondenten die helemaal geen lid zijn van een christelijke kerk, toch bereid zijn aan een kerkgenootschap in de buurt te geven”, aldus het onderzoeksverslag.

De kerk is er niet alleen voor de leden

Wat niet iedereen weet over de kerken in Monster en Ter Heijde: “De kerk is er niet alleen voor de leden. Verschillende kerken zijn doordeweeks of op zaterdag open voor iedereen: je kunt naar binnen lopen, koffie drinken en een praatje maken. Of je kunt een kaarsje aansteken en even rustig gaan zitten. Geregeld kun je er ook komen eten. Of een avond bezoeken met een inspirerende spreker.”

Websites

De vier kerken delen op hun website hun programma met activiteiten. Wie de kerk financieel wil steunen, vindt daar ook de nodige informatie. De websites zijn: www.hervormdegemeentemonster.nl; pgmonster.nl, rkwestland.nl/monster en www.kerkterheijdeaanzee.nl.