WestlandTheater De Naald staat voor een uitverkochte maand

Cultuur
WestlandTheater won de prijs in 2016, 2017 en 2019.
WestlandTheater won de prijs in 2016, 2017 en 2019. (Foto: PR)

Het genomineerde WestlandTheater De Naald pakte maandag 29 januari niet de titel Theater van het Jaar, maar staat wel voor een uitverkochte maand.

Maandag vond de VVTP Theaterbeurs plaats in Theater DE KOM in Nieuwegein. Hier werd de Theater van het Jaarprijs uitgereikt aan het Beste Kleine Theater van 2023 (< 450 stoelen) en het Beste Grote Theater van 2023 (> 450 stoelen). Ook WestlandTheater De Naald was genomineerd voor de Theater van het Jaarprijs. Het theater in Naaldwijk kon de nominatie echter niet verzilveren. 

De titel gaat naar Theater de Speeldoos in Baarn. Het was de vijfde keer dat WestlandTheater De Naald genomineerd was voor de titel ‘Theater van het Jaar’. Deze prijs wordt door de VVTP (Vereniging Vrije Theater Producenten) jaarlijks uitgereikt aan het theater dat het beste scoort op criteria zoals marketing, gastvrijheid, financieel beleid, betrokkenheid bij artiesten en de techniekcrew. In 2016, 2017 en 2019 kreeg De Naald deze prijs al uitgereikt. In de jaren 2020, 2021 en 2022 is er geen prijs uitgereikt vanwege het coronavirus. 

De Theater van het Jaarprijs is een speciaal vervaardigde theaterstoel - ontworpen door Carla Janssen Höfelt. Bij de beoordeling zijn verschillende afdelingen en medewerkers van de theaterproducenten die deel uitmaken van de VVTP betrokken, van marketeers tot technici en van productieleiders tot kantoorpersoneel. Daarnaast geven ook artiesten hun oordeel.    

Volle zalen 

Jeroen van de Wiel, directeur van De Naald, feliciteert Theater de Speeldoos in Baarn met de titel en blikt vooruit: “Dat we weer genomineerd waren, is een enorme eer en een groot compliment voor het hele team. Het is duidelijk dat onze gasten en artiesten zich welkom en thuis voelen in De Naald. Zo staan we voor een bomvolle maand. Bijna elke voorstelling in februari is uitverkocht of is dat bijna. Ook afgelopen maand zaten onze zalen helemaal vol. Wij blijven dus vooral doorgaan met waar wij goed in zijn en waar wij blij van worden: gasten enthousiast maken over theater.” 

Theater de Speeldoos

De prijs gaat dit jaar naar Theater de Speeldoos in Baarn. In het juryrapport wordt het theater geroemd om haar gastvrijheid en vriendelijkheid. ‘De mensen die in dit theater werken weten wat gastvrijheid is en hoe ze bezoekers en artiesten moeten ontvangen.’ Naast WestlandTheater De Naald en Theater de Speeldoos, waren de genomineerden in de categorie ‘Kleine Theaters’ Theater De Muze (Noordwijk), Diligentia (Den Haag) en Theater Walhalla (Rotterdam). De winnaar in de categorie ‘Grote Theaters’ is Theater de Stoep in Spijkenisse.