Ard Dekker vertelt over schaken

Cultuur
Afbeelding
(Foto: Archief)

Ard Dekker, voorzitter van de Stichting Schoolschaak Westland, komt op donderdag 14 maart naar Concordia Cultureel in Maasdijk. De aanvang is 20.00 uur. Tijdens zijn lezing belicht hij de culturele aspecten van schaken. Hij gaat onder andere in op de historie van het schaken, de (regionale) culturele activiteiten in het kader van het 150-jarig bestaan van de KNSB in 2023 en het belang van schaken voor scholieren en ouderen. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal. 

Ard Dekker is een gepensioneerde geboren en getogen Westlander (Naaldwijk) die zich sinds zijn jeugd heel actief inzet voor schaken in onze regio en nationaal.

Zo is hij in 1978 gestart met het Naaldwijks Schoolschaak Kampioenschap, dat 23 februari 2024 voor de 46e keer is gehouden. Vanaf 1998 tot en met 2018 is op zijn initiatief in Naaldwijk vijf keer (om de vijf jaar) een Nederlands Jeugdschaakkampioenschap georganiseerd. In de periode rond 2000, toen drie van zijn vier kinderen actief schaakten, was hij jeugdleider bij Schaakmat. Hij was 10 jaar voorzitter van het Westlands Druivenschaaktoernooi en 10 jaar lang organiseerde hij een Simultaan voor Westlandse politici tegen een sterke schaker in het themapark de Westlandse Druif in Monster.

In 2023 bestond de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) 150 jaar. Ard zette zich als vice-voorzitter van het jubileum comité o.a. in voor schaken in de openbare ruimte (bijv. schaaktafels) en veel culturele schaakactiviteiten in het hele land (zie www.knsb150.nl).

Concordia Cultureel biedt een gevarieerd en voor iedereen toegankelijk programma, daarom vragen zij aan het eind van de avond een vrijwillige bijdrage om dit ook mogelijk te maken. Gebouw Concordia is te vinden aan de Maasdijk 40 in Maasdijk.