Zóveel verjaardagen worden er deze schrikkeldag gevierd in Westland

Cultuur
Een jarige Jet.
Een jarige Jet. (Foto: Pexels)

Op de bijzondere datum van 29 februari 2024 vieren in Nederland maar liefst ruim 11 duizend mensen hun verjaardag, zo meldt het CBS. Het fenomeen van schrikkeldag, dat slechts eens in de vier jaar voorkomt, maakt deze dag extra speciaal voor degenen die op deze unieke datum zijn geboren. Dit jaar hebben 370 kinderen, die precies vier jaar geleden ter wereld kwamen, de eer om voor het eerst hun verjaardag op schrikkeldag te vieren. In Westland zijn er 65 personen vandaag jarig, meldt AD.

Het aantal jarigen op schrikkeldag blijft opvallend constant door de jaren heen, met dit jaar acht mensen die de respectabele leeftijd van honderd jaar bereiken. Hoewel er in een schrikkeljaar iets minder kinderen op de 29e worden geboren in vergelijking met een reguliere weekdag in februari, blijft schrikkeldag een geliefde dag voor zowel verjaardagsvieringen als huwelijksaanzoeken.

Huwelijksbootje

Het CBS rapporteert dat schrikkeldag in Nederland een bijzonder populaire dag is om in het huwelijksbootje te stappen. In februari, doorgaans een maand met minder huwelijkssluitingen, blijkt schrikkeldag een uitzondering te zijn. In 2020 waren er 109 koppels die op deze dag trouwden, terwijl een gemiddelde zaterdag in februari dat jaar slechts 53 huwelijken telde. Deze trend is consistent over verschillende schrikkeljaren, waarbij schrikkeldagen meer huwelijken zien dan de gemiddelde weekdag in dezelfde maand.

Ondanks de populariteit van schrikkeldag voor huwelijken, moest de dag in 2020 concurreren met andere opvallende data. Zo kozen 81 stellen ervoor om elkaar het jawoord te geven op 02-02-2020, wat opmerkelijk was voor een zondag waar traditioneel minder wordt getrouwd. Ook op donderdag 20-02-2020 waren er relatief veel huwelijken, ruim acht keer meer dan op een gemiddelde donderdag in februari.

Jubilea

Naast verjaardagen en huwelijken is schrikkeldag ook een moment van jubilea voor veel echtparen. Op 29 februari 2024 vieren bijna 2.200 stellen hun schrikkelhuwelijksjubileum, variërend van vier jaar tot maar liefst 60 jaar.