Dit vindt de burgemeester van de expositie over Oekraïners Bij Barth

Cultuur
Burgemeester Bouke Arends bekijkt enkele foto's van de expositie.
Burgemeester Bouke Arends bekijkt enkele foto's van de expositie. (Foto: PR)

Woensdagmiddag 28 februari bezocht burgemeester Bouke Arends de Expositie Bij Barth ‘Opvang Oekraïense vluchtelingen in Westland’ in de Bartholomeuskerk in Poeldijk. In het weekend ervoor waren ruim 200 bezoekers hem al voorgegaan.

Fotojournalist John Navarro volgde bijna twee jaar lang hoe de gemeente Westland vluchtelingen heeft opgevangen en van de grond af locaties opbouwde. Maar ook hoe de Oekraïners wonen, werken en hun kinderen naar de taalschool gaan. Dit alles is samengebracht in een fototentoonstelling om een indruk te geven hoe Westland deze vluchtelingen gastvrij heeft ontvangen.

Navarro nam de burgemeester mee in de soms pijnlijke verhalen die hij te horen kreeg tijdens de twee jaar waarin hij de vluchtelingen volgde. Maar ook mooie verhalen waren er te vertellen, zoals de snelheid waarmee veel Oekraïners een werkplek hebben gevonden en de snelheid waarmee Oekraïense kinderen prima Nederlands hebben leren spreken. Maar ook de talloze Westlandse initiatieven om vluchtelingen op te vangen en van kleding, meubels en speelgoed te voorzien.

Burgemeester Arends wist te vertellen dat de eerste vluchtelingen zich binnen een week na de start van de Russische aanvallen, al in het Westland meldde. “Toch een knap staaltje werk dat zo veel ontheemden in het Westland een plek hebben kunnen krijgen”, vindt de organisatie van Bij Barth.

Op Facebook vertelde Arends hoe hij het bezoek vond: “Het is mooi dat de fotograaf de Oekraïners die Westland zo gastvrij heeft opgevangen een gezicht heeft gegeven. Niet alleen in beeld, maar ook door hun verhalen te vertellen.”


De Oekraïense vluchtelingen zijn in Westland al snel geaard.