Elke twee weken komen deze amateurschilders bijeen om samen kunst te maken

Cultuur
Van links naar rechts: Aat Visser, Trudy Huis en Mona van Almenkerk.
Van links naar rechts: Aat Visser, Trudy Huis en Mona van Almenkerk. (Foto: Cultuurweb)

In wijkcentrum Larix in ’s-Gravenzande komt schilderclub Kleurpalet eens in de twee weken samen om te tekenen en schilderen. Er is geen les: de amateurschilders gaan zelf aan de slag en nemen hun eigen spullen mee.

Door Cathelijne Beijn

De schilderclub ontstond in 2021, vlak na corona, nadat kunstdocente en beeldend kunstenaar Mona van Almenkerk een advertentie in de krant zette. Niet om lessen aan te bieden, maar om mensen bij elkaar te brengen en samen creatief bezig te zijn. “Toen ik zes jaar geleden in ’s-Gravenzande kwam wonen begon ik meteen met lesgeven en exposeren. Zo bouwde ik een netwerk op van creatievelingen en kunstliefhebbers. Toen ik hoorde dat er behoefte was aan een schilderclub, speelde ik daarop in. Via de krant heb ik mensen opgeroepen zich te melden.”

Wijkcentrum Larix

“In het begin waren we met z’n vieren”, vertelt deelnemer en amateurschilder Aat Visser. “Ik was net verhuisd vanuit Castricum, waar ik ook schilderde met een groep. Hier zocht ik hetzelfde: enthousiaste mensen die samen kunst willen maken en van wie je iets kunt leren.” Ook deelnemer Trudy Huis is er vanaf het begin bij. “Thuis schiet het schilderen er vaak bij in”, zegt ze. “Maar op onze vaste ochtend stimuleren we elkaar om aan het werk te gaan.” Nadat door een flinke huurverhoging hun gebruikelijke ruimte in Heliotroop onbetaalbaar werd, kwam Trudy op het idee om een kijkje te nemen bij wijkcentrum Larix: een ontmoetingsplek van Vitis Welzijn waar Trudy werkt als vrijwilliger. “We hebben hier mooi licht en kunnen met acht schilders terecht. Nu huren we deze ruimte voor een zeer schappelijk bedrag.”

Eigen organisatie

Bij Kleurpalet wordt er geen lesgegeven; iedereen doet zijn eigen ding. De leden nemen zelf spullen mee - van kleurpotloden, pastelkrijt en olie- of acrylverf - en ruimen na afloop alles weer netjes op. Aat: “Behalve koffie en thee staat er niets, want de ruimte wordt ook gebruikt voor activiteiten als kaarten, breien, yoga of gymnastiek.” In de twee uur dat ze samen zijn wordt er bijgepraat, bespreken ze hun ideeën of informeren elkaar over tentoonstellingen. “Als er iets gebeurt, leven we altijd erg met elkaar mee”, zegt Trudy. “We zijn heel hecht en doen ook buiten de club om dingen samen. Zoals een museumbezoek, lunchen of gezellig borrelen.”

Zelfstandig aan het werk

De schilderclub is een creatieve kruisbestuiving, aldus Aat. Iedereen werkt aan iets anders. “We geven elkaar opbouwende kritiek waar je echt iets aan hebt. Voor wie mee wil schilderen maakt het niveau niet uit.” Aat begon ooit met het schilderen van heilige iconen, waarbij hij zelfs op traditionele manier verf maakte. Maar de techniek had te veel regels en beperkingen. “Nu maak ik realistische en abstracte schilderijen, momenteel met het thema ‘reizen’. Het liefst schilder ik met acryl, want olieverf heeft een te lange droogtijd. Ook het kwasten schoonmaken is mij te veel gedoe.” Buiten Kleurpalet om volgen sommige deelnemers schilderlessen bij Mona van Almenkerk. Trudy: “Ik maak vooral realistisch werk, maar schilder soms te precies. Met hulp van Mona probeer ik nu wat losser te werken.”

Aanspreekpunt en coördinator

Vanaf het begin is Aat het aanspreekpunt van de groep. Als coördinator zorgt hij dat de huur wordt overgemaakt, of vraagt hij subsidie aan voor workshops. “Van Westland Cultuurweb ontvingen wij in 2022 een kleine financiële impuls vanuit het programma Kunstkracht 55+ om Mona in te huren voor een workshop ‘Escher’ en ‘Mixed media’, met de bedoeling om verdieping aan te brengen in ons werk. Ook deden we een workshop ‘Natuur’ met kunstenaar Marja Ouwerling. Dat was erg leuk en leerzaam.” Komende september doet de club mee aan de Kunstmarkt die door Mona wordt georganiseerd. En aan ‘Kunst in de etalage’, in april. In samenwerking met centrummanager ’s-Gravenzande Marja van den Berg en Mona wordt daar werk getoond van kunstenaars uit het Westland en omgeving.

Vaste locatie

Ondanks dat er in en om ’s-Gravenzande veel kunstenaars actief zijn, gebeurde er op cultureel en kunstzinnig gebied weinig, aldus Mona. Het leek haar daarom leuk om haar atelier open te stellen voor kunstzinnige projecten en activiteiten. Het atelier is naast de cursus- en werkruimte een gezellige ontmoetingsplek geworden. In het gedeelte naast de ingang is er ruimte voor een maandelijkse expositie voor gastkunstenaars. “Steeds meer mensen weten het atelier te vinden en ik ben blij met het aantal bezoekers. Hieruit blijkt dat er behoefte is aan plekken waar mensen hun werk kunnen laten zien, samen te komen en om workshops te volgen en te geven”, zegt Mona. “Een pop-up-galerie in een leegstaand pand zou zo’n plek kunnen worden. Maar een permanente locatie zou helemaal geweldig zijn.”

Nieuwsgierig naar teken- en schilderclub Kleurpalet? Stuur dan een e-mail naar Aat Visser: a1946@caiway.nl.

Westland Cultuurweb
Dit artikel verschijnt in een reeks artikelen gefaciliteerd door Westland Cultuurweb en Nieuwsblad Westland. Cultuurweb biedt ondersteuning aan het culturele veld van stichtingen, verenigingen, cultureel ondernemers en zelfgeorganiseerde clubs van beoefenaars. Wil je eens sparren over een toekomstgericht idee in jouw organisatie en wat daarbij nodig is? Hulp bij de zoektocht naar financiële middelen? Cultuurmakelaars Madeleine de Bruijn en Jasmijn van Holsteijn maken er graag tijd voor. Maak een afspraak via cultuurmakelaars@westlandcultuurweb.nl. Kijk voor meer informatie op www.westlandcultuurweb.nl/cultuur.