Jongeren ontmoeten elkaar dankzij eerste ‘Offline-groep’

Cultuur
Het programma biedt jongeren de kans inzicht te krijgen in hun eigen talenten en om deze te benutten.
Het programma biedt jongeren de kans inzicht te krijgen in hun eigen talenten en om deze te benutten. (Foto: PR)

Veel Westlanders voelen zich weleens alleen. Ook jongeren. Ze vinden het moeilijk om contact te maken en om vriendschappen te onderhouden. Ze zitten daardoor vaak alleen op hun kamer. Ze gamen of kijken TikTok filmpjes op hun telefoon. Als het aan jongerencoach Monique Koppert van MoveON ligt, komt hier verandering in. Samen met Stichting Fun & Fit, waar zij vrijwilliger is, startte ze ‘Offline’. 

Offline is een activiteitenprogramma voor jongeren van 14 tot en met 27 jaar, waarbij ontmoeting met leeftijdsgenoten centraal staat. “We vragen de deelnemende jongeren altijd om hun telefoon tijdens de activiteiten weg te leggen”, vertelt Monique. “Het is mooi om te zien wat er dan gebeurt: Ze vinden het even moeilijk, maar gaan hierdoor wel in gesprek en hebben écht contact met elkaar. Iets wat voor hen hiervoor heel moeilijk was.”

Ongeveer de helft van deze groep voelt zich vaak alleen

“We zijn net gestart met de eerste Offline-groep”, vervolgt Monique. “Ongeveer de helft van deze groep voelt zich vaak alleen. En ze vormen daarin geen uitzondering. Als jongeren bijvoorbeeld op de middelbare school niet gelijk aansluiting vinden, kunnen ze in een sociaal isolement raken. Ze blijven thuis, terwijl ze eigenlijk behoefte hebben aan een maatje om samen leuke dingen mee te doen. Deze kans krijgen jongeren met Offline.

Monique: “Het programma biedt jongeren de kans inzicht te krijgen in hun eigen talenten en om deze te benutten. Dit helpt ze op weg om hun eenzaamheid te doorbreken.”

Elke week iets gezelligs

Offline is leuk, gezellig en educatief

Offline duurt veertien weken. “Elke week doen we iets gezelligs, leuks of sportiefs, zoals pizza eten, lasergamen of in gesprek gaan met een influencer”, licht Monique het concept toe. “Maar er zit ook een stukje educatie bij. Bijvoorbeeld een workshop ‘ontwikkel je gameskills’. De online wereld voelt voor jongeren vaak veilig, ze hoeven namelijk niet met elkaar te praten. Met deze workshop leren ze hoe ze hun gametalenten in het echte leven in kunnen zetten en contacten kunnen leggen.”

Tijdens zo’n weekend leren de jongeren elkaar nóg beter kennen

Na zeven weken staat er een gezamenlijk ‘weekend weg’ op het programma. “Samen met de jongerencoaches van Move On en jonge vrijwilligers organiseren we dan allerlei buitenactiviteiten. Tijdens zo’n weekend leren de jongeren elkaar nóg beter kennen. Tijdens het tweede deel van het programma bedenken we samen iets wat we kunnen doen voor anderen. Dat staat ook weer in het teken van de ontmoeting. We gaan bijvoorbeeld pannenkoeken bakken of boodschappen doen voor ouderen. En het mooie is dat we dit allemaal gratis aan kunnen bieden, omdat we hiervoor subsidie krijgen van het ministerie van OCW.”

Aanmelden

Wil je andere jongeren ontmoeten en spreekt Offline je aan? In de zomer is er een Offline-kamp van drie à vier dagen met dezelfde activiteiten. En in september start weer een nieuw programma. Aanmelden kan via Instagram (@offlinemdt) of via www.westlandontmoet.nl. Ook jongeren die willen helpen als vrijwilliger kunnen zich melden via info@funenfitheenweg.nl.

WestlandOntmoet

WestlandOntmoet is dé vindplaats voor ontmoetingen, voor jong en oud. Voor kleine of grote groepen, of zelfs met z’n tweeën. Iedereen heeft behoefte aan een glimlach, een luisterend oor of een maatje om leuke dingen mee te doen. Denk aan een barbecue, sportieve activiteit, bingomiddag, dansavond of een (voor)leesmiddag. Doe mee aan deze activiteiten of organiseer zelf een mooie ontmoeting. Op www.westlandontmoet.nl kun je de ontmoetingen eenvoudig aanmelden.