Westlandse politie wil jongeren vanaf 1 april anders ‘straffen’

Cultuur
Westlandse jongeren die de fout in zijn gegaan, krijgen volgens de 1-aprilgrap de sleutel tot vrijheid zelf in handen.
Westlandse jongeren die de fout in zijn gegaan, krijgen volgens de 1-aprilgrap de sleutel tot vrijheid zelf in handen. (Foto: Facebook/Politie Basisteam Westland)

Vanaf vandaag krijgen de leegstaande cellen in het Westlandse politiebureau aan de Vierschaar in Naaldwijk een andere bestemming. Dat maakt Politie Basisteam Westland maandagochtend 1 april bekend op Facebook.

De cellen worden vanaf 1 april gebruikt als ‘interactieve escape rooms’ voor jongeren die een kleine overtreding hebben begaan. Dit in plaats van een traditionele straf. De naam van dit nieuwe gebruik? “Politie Westland Cell Escape Challenge.” Deze alternatieve straf heeft als voordeel dat jongeren hun probleemoplossende vaardigheden en teamwork moeten trainen om zichzelf te bevrijden uit de cellen. 

“Een challenge kan maximaal 24 uur duren, maar welwillende jongeren zijn na ongeveer 2 uur klaar”, aldus het politieteam. Of dit project een succes is, wordt geëvalueerd op 1 april 2025. “We zullen uitgebreid kijken naar de resultaten en feedback verzamelen om te bepalen hoe effectief en waardevol deze challenge is voor zowel de deelnemende jongeren als de inwoners van de gemeenten Westland en Midden-Delfland.”

Op de 1-aprilgrap zijn al meer dan 150 reacties binnengekomen op Facebook. Er wordt vooral veel om gelachen.