Dit het programma van de Dodenherdenking 2024 in ‘s-Gravenzande

Cultuur
Foto van een kranslegging ter illustratie.
Foto van een kranslegging ter illustratie. (Foto: Archief/Sjaak van Houten)

Ook in 2024 vindt er op 4 mei een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Dorpskerk in ’s-Gravenzande. De bijeenkomst is voor een ieder te bezoeken en begint om 19.15 uur. Vervolgens vindt de kranslegging bij het monument plaats.

Landelijk thema voor de 4 en 5 mei-vieringen is ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. “Met dit thema wordt in het jaar dat de lustrumviering in september van start gaat, aandacht gevraagd voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn,” aldus de organisatie. “Heel direct in families die dierbaren hebben verloren, maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken.”

In de bijeenkomst zullen de aanwezigen bij dit jaarthema stilstaan in woord en muziek, door onder andere burgemeester Bouke Arends, ds. Hedy Cappon en jong muzikaal talent op piano.

Kranslegging

Om iets voor 20.00 uur gaat de herdenking verder bij het monument achter de Dorpskerk. De band GLAZ levert daar een muzikale bijdrage. Na het spelen van de ‘Last Post’ worden er om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse Oorlogsslachtoffers en aansluitend zal het Wilhelmus worden gezongen.

Hierna worden er kransen gelegd bij het monument en is er voor iedereen die dat wil de mogelijkheid om bloemen neer te leggen. Ook leerlingen van de plaatselijke basisscholen zijn hierbij betrokken.

Het lokale 4 mei-comité en het Oranje Comité ’s-Gravenzande willen graag met alle inwoners van ’s-Gravenzande betekenis geven aan het herdenken van Vrijheid in Nederland. Iedereen is van harte welkom.