Engelbert en Piet zoeken nieuw onderkomen om doppen te verpakken

Cultuur
Het maakt niet uit waar de doppen op af aangezeten hebben, alles is bruikbaar.
Het maakt niet uit waar de doppen op af aangezeten hebben, alles is bruikbaar. (Foto: PR)

Engelbert Moor, 90 jaar jong, bruist nog steeds van de energie. Al jaren verzamelt hij, samen met Piet Aerts, doppen voor het Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds. Het maakt niet uit waar de doppen op af aangezeten hebben, alles is bruikbaar. De doppen worden verwerkt en hergebruikt.

Door Alphons de Wit

“Jaarlijks verzamelen we om en nabij de 50 ton aan doppen. We halen de doppen bijvoorbeeld op bij Bijzonder en bij Habbekrats, maar mensen geven hun doppen ook bij ons af. Die sorteren we naar materiaalsoort, de bierdoppen bij de bierdoppen en de doppen van melkpakken bij die van de frisdranken. We verpakken de doppen in zakken van ongeveer acht kilo en als we 120 zakken hebben dan worden die opgehaald, vermalen en verwerkt tot nieuwe doppen. Op die manier zijn we heel erg duurzaam bezig en helpen we KNGF jaarlijks aan een substantieel bedrag.”

Op straat

Er hangen echter donkere wolken boven het prachtige initiatief van de beide Lierenaars. “We genieten gastvrij onderdak in een bedrijfshal, maar de eigenaar heeft een deel van die hal voor zijn eigen bedrijf nodig. Dat betekent dat we aan het eind van het jaar op straat staan. We vinden dat heel erg jammer voor onszelf, maar ook het KNGF. We zijn dus op zoek naar een nieuwe ruimte van ongeveer vijftien vierkante meter waar we onze activiteiten voort kunnen zetten. We hebben al heel wat vissen uitgegooid, maar tot nu toe bot gevangen. We hopen dat er iemand is die ons uit de brand kan helpen.”