Het is Fairtrade Week: dit merk je ervan in Westland

Duurzaamheid
Chef-kok Lennart Spaans van restaurant Unicum Elzenhagen kookt van vrijdag 27 oktober tot en met zondag 5 november met Fairtrade-producten.
Chef-kok Lennart Spaans van restaurant Unicum Elzenhagen kookt van vrijdag 27 oktober tot en met zondag 5 november met Fairtrade-producten. (Foto: Pexels)

Sinds zaterdag 28 oktober staat Nederland weer in het teken van Fairtrade: het is Fairtrade Week 2023, nog tot en met 5 november. Ook Westland doet eraan mee, als een van de gemeenten in Nederland die de titel Fairtrade Gemeente mogen voeren. 

Tijdens Fairtrade Week werkt een kwart van alle Nederlandse gemeenten aan het behalen of behouden van de titel Fairtrade Gemeente. Door acties te organiseren op en rond de Fairtradeweek laten zij samen zien dat er inmiddels een ruime keuze aan Fairtrade producten is. Ok de gemeente Westland is een Fairtrade gemeente. Westlandse organisaties en inwoners laten door hun aankopen zien dat zij bewust rekening houden met boeren en producten aan het begin van de productieketen.

Een woordvoerder van Fairtrade Westland legt uit: “Alleen samen kunnen we werken aan een eerlijke wereld, met gelijke kansen voor iedereen. Iets goeds doen kan heel simpel zijn. Kies bijvoorbeeld eens voor Fairtrade thee bij het boodschappen doen. Met veel liefde voor jou geplukt. Door te kiezen voor Fairtrade thee, draag jij bij aan een eerlijke wereld.”

Uitdaging

De Fairtrade Week wordt zowel in het voorjaar als in het najaar gehouden. Het thema van de najaarseditie 2023 is ‘klimaat’. Wesltanders worden, als inwoners van een Fairtrade-gemeente, door stichting Fairtrade Westland uitgedaagd om een wereldmaaltijd te bereiden met zoveel mogelijk Fairtrade-, lokale en duurzame producten en ingrediënten. De maaltijd kan een ontbijt, lunch of diner zijn. “Wist je dat er heel veel Fairtrade producten zijn om écht een maaltijd van te maken? Zo is er Fairtrade rijst, ananas, citroen, bananen, chocolade, kokosmelk, curry, koffie/thee suiker en nog veel meer,” illustreert Fairtrade Westland.

Activiteiten

Op verschillende plekken in Westland kun je iets van Fairtrade Week merken. Zo kookt chef-kok Lennart Spaans van restaurant Unicum Elzenhagen van vrijdag 27 oktober tot en met zondag 5 november met Fairtrade-producten. Het Chefs-menu is een verrassingsmenu. Dit menu wordt zoveel mogelijk samengesteld met Fairtrade, lokale en duurzame producten.

Op woensdag 5 november wordt in het buurtrestaurant in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk ook een wereldmaaltijd geserveerd.