In 2024 is aardwarmte uit Maasdijk een feit

Duurzaamheid
In mei 2022 startten de boorwerkzaamheden voor de eerste put voor aardwarmte in Maasdijk. In totaal worden zes putten (drie doubletten) achter elkaar geboord.
In mei 2022 startten de boorwerkzaamheden voor de eerste put voor aardwarmte in Maasdijk. In totaal worden zes putten (drie doubletten) achter elkaar geboord. (Foto: Archief/HVC)

Na een noodgedwongen stop in de zomer van 2023 vanwege fors stijgende kosten, wordt in Maasdijk weer hard gewerkt aan de nieuwe geothermielocatie aan de Lange Kruisweg. In het voorjaar kunnen de eerste telers gebruikmaken van het warmtenet, verwachten warmtecoöperatie Maasdijk en HVC.

Aardwarmte Maasdijk is een samenwerking tussen de warmtecoöperatie en HVC. Ze willen duurzame warmte werkelijkheid maken voor meer glastuinbouwbedrijven in het Westland. Warmtecoöperatie Maasdijk is een samenwerking van kwekers die ook vinden dat verduurzaming een must is. Er zijn zo’n 80 glastuinbouwbedrijven uit Maasdijk, ’s-Gravenzande en De Lier bij aangesloten.

Filmpje

Nu, aan het einde van 2023, wordt er volop gewerkt aan het opbouwen van de bovengrondse installatie met warmtewisselaars, ontgassers en een warmtekrachtkoppeling.

Via een video wordt een kijkje achter de schermen gegeven door Tarek Hopman, zodat we kunnen zien wat er al gebeurd is en wat er de komende maanden op de planning staat.


Verdere aanleg 

In de eerste fase van de aanleg van het warmtenet was er al 6,5 kilometer aangelegd. Daar komt nu vijf kilometer bij. Aannemer A. Hak is hier druk mee bezig tot ongeveer week 22 in 2024. In het voorjaar van 2024 kunnen de eerste telers aangesloten worden op het warmtenet. Het tweede deel van de aanleg van de warmteleidingen start vanaf Geerbos, een zijstraat van de Lange Kruisweg en sluit aan op het al aangelegde tracé.

Afgelopen zomer moest de aanleg even stil worden gelegd. Dat was omdat de kosten te sterk stegen. “We hebben gewerkt aan het beheersbaar krijgen van de kosten, zo is het ontwerp en de aanlegmethode onder de loep genomen. Dankzij standaardisatie en minder horizontale boringen is het gelukt de werkzaamheden weer te hervatten”, aldus Zeki Gultekin (realisatiemanager Warmtenetwerk Westland).

Online

“Wat er in het Westland gebeurt, is uniek. Verschillende duurzame warmtebronnen worden met elkaar verbonden via een warmtenet in de grond en ook online. Aangesloten kwekers verhandelen straks via een online handelsplatform warmte van de aardwarmtebronnen onderling. Dat betekent dat op termijn meer dan tweehonderd afnemers onderling warmte kunnen verhandelen. Na het technische ontwikkelproces heeft het online handelsplatform de eerste test in de praktijk met gebruikers doorstaan”, aldus HVC Groep.

Uniek

Projectleider Jochem Knuttel van Warmte Netwerk Westland (WNW) vermoedt dat dit platform zelfs wereldwijd uniek is. “Het bijzondere is dat zo veel verschillende gebieden met duurzame warmtebronnen via een handelsplatform warmte gaan verhandelen. Het gaat om Trias Westland, Maasdijk, Polanen, en andere warmtebronnen in het Westland. Het is de bedoeling dat op termijn ook de Rotterdamse haven zijn restwarmte kan verkopen en woonwijken gezamenlijk duurzame warmte kunnen inkopen.”