Speciale website helpt Westlanders op 3 manieren hun straat te vergroenen

Duurzaamheid
Wie een geveltuin wil maken, mag een strook van 1,5 stoeptegel weghalen en hier planten in zetten.
Wie een geveltuin wil maken, mag een strook van 1,5 stoeptegel weghalen en hier planten in zetten. (Foto: Rodi.nl)

Gemeente Westland geeft tips aan inwoners om zelf hun straat of buurt te vergroenen. Bijvoorbeeld door de grond rondom een boom te beplanten, of een geveltuintje aan te leggen. Wat ook steeds vaker voorkomt: buurtgenoten die samen openbaar groen beheren. De gemeente Westland helpt inwoners die dit willen graag en maakte daarvoor een speciale website: www.gemeentewestland.nl/zelfbeheer

Op deze website lezen inwoners meer over de verschillende vormen van zelfbeheer en kunnen ze makkelijk een aanvraag doen.

Drie vormen

Er zijn drie vormen van zelfbeheer:

  1. Geveltuin: een tuintje langs de gevel van uw huis
  2. Boomspiegel: de grond rondom een boom
  3. Openbaar groen: samen met buurtgenoten een openbaar groenvak beheren

Geveltuin

Wie een geveltuin wil maken, mag een strook van 1,5 stoeptegel weghalen en hier planten in zetten. “Zo’n geveltuin heeft verschillende voordelen,” licht de gemeente toe. “Regenwater loopt beter weg en het geeft ’s zomers verkoeling. Ook ziet het er een stuk vrolijker uit dan grijze stenen, zeker als uw buren dit ook doen. Er zijn een paar spelregels, maar u hoeft ons hier niet over te informeren.”

Boomspiegel

Een boomspiegel houdt in: planten in de grond rond een boom. Dat is vooral fijn in de winter, als bomen kaal zijn. “Een makkelijke manier om de straat op te fleuren,” aldus de gemeente. “Ga gerust uw gang, maar geef het alstublieft wel aan ons door. Dan houden wij er bij werkzaamheden aan en rond de boom rekening mee.”

Openbaar groenvak

Wie samen met buurtgenoten een openbaar groenvak wil beheren, moet hiervoor een plan maken en een aanvraag doen. Eén van de wijkmanagers van de gemeente neemt dan contact met de betreffende inwoner op om het idee te bespreken en helpt graag bij vragen. “Na goedkeuring plaatsen wij een tegel of bord. Zo is voor iedereen duidelijk dat u en uw buurtgenoten dit stuk openbaar groen beheren.”

Westland groener

Volgens wethouder Michiel Ferwerda is dit nieuwe plan voor zelfbeheer een mooi voorbeeld van hoe verschillende ambities van het college samenkomen. “We gaan we de komende jaren voor meer waardevol groen in Westland. Dit doen we graag in goede samenwerking met inwoners en daarbij geven we ruimte aan bewonersinitiatieven. Al die ambities komen hier mooi samen. Met de wijkmanager als aanspreekpunt dichtbij de inwoners werken we zo samen aan meer en waardevol groen voor Westland. Groen is hiermee echt Goud!”