Veel goede ideeën tijdens Politiek & Pils van Westlandse VVD over cybersecurity

Gadgets & Tech
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Een examen sociale media, vergelijkbaar als het fietsexamen, voor alle leerlingen in groep 8 van de basisschool? Een ingrediëntenlijst voor alle producten met een online component? Zomaar enkele ideeën die geopperd werden tijdens de eerste bijeenkomst Politiek & Pils van de Westlandse VVD afgelopen maandagavond 26 september in Naaldwijk. Deze avond stond in het teken van het thema cybersecurity. 

Sprekers waren Frank Groenewegen, cybersecurity expert, Queeny Rajkowski, woordvoerder digitalisering & cybercrime VVD Tweede Kamerfractie en Joeri Schnetz operationeel directeur van VTM Groep uit Maasdijk. Zij gingen met de ruim vijftig aanwezige bezoekers in gesprek over de risico’s van een wereld waar digitale ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen.

Kansen én risico’s

De groeiende digitale wereld biedt het bedrijfsleven en mensen veel kansen, maar brengt ook grote beveiligingsrisico’s met zich mee. Tijdens de discussie werd door de sprekers benoemd dat criminelen voor een klein geldbedrag DDoS en ransomware aanvallen kunnen kopen bij hackers, waarmee bedrijven op een snelle manier volledig plat kunnen worden gelegd met financiële gevolgen van dien. Volgens de experts is het hard nodig om meer awareness te creëren en mensen weerbaarder te maken tegen digitale dreigingen en kwetsbaarheden. 

Veel MKB-ondernemers denken dat ze geen gevaar lopen

Grotere ondernemingen zijn al vaak met beveiliging en risicomanagement bezig, maar veel MKB-ondernemers denken dat ze geen gevaar lopen en wijzen voor hun security issues vaak naar hun IT-partner. De sprekers benadrukten dat het erg belangrijk is om als ondernemer zelf goed te weten hoe de security van jouw bedrijf is geregeld. “Met eenvoudige ingrepen zoals Two Factor Authentication wordt het voor criminelen al lastiger om toegang te krijgen tot bedrijfsdata”, aldus Groenewegen.  

Nieuwe wetgeving

Ondanks dat bedrijven zelf stappen kunnen zetten op het gebied van security, is volgens Rajkowski ook actie vanuit de overheid vereist. Op dit moment wordt vanuit Europa hard gewerkt aan nieuwe wetgeving omtrent cybersecurity. Dit is echter een tijdrovend proces, waardoor eindgebruikers en bedrijven zich vooralsnog zelf moeten wapenen tegen cybercriminelen. 

Vertrouw je iets niet? Stel dit aan de orde

Gebruik maken van je gezond boerenverstand is volgens de sprekers hierbij van groot belang. Vertrouw je iets niet? Stel dit aan de orde en neem contact op met een expert. Hiermee wordt een hoop ellende voorkomen en houd je cybercriminelen zoveel mogelijk buiten de deur. 

Volgende bijeenkomst

De volgende Politiek & Pils vindt plaats op maandag 28 november en staat in het teken van de toekomst van de glastuinbouw in Westland. Deze bijeenkomst is zowel voor leden als niet-leden van de Westlandse VVD toegankelijk.